Många riskerar få låga pensioner

Över en miljon svenskar får en allmän pension som är lägre än 10 000 kronor per månad. Det visar en sammanställning av årets pensionsprognoser som Riksförsäkringsverket gjort på uppdrag av Ekot. Magnus Henreksson är professor i nationalekonomi på Handelshögskolan i Stockholm. Han menar att de låga pensionerna beror på att vi jobbar för lite.

– Pensionen från det offentliga systemet blir inte så hög därför att vi jobbar så pass liten del av vårt liv. Det är så stor andel som ska försörjas som inte jobbar och då kan det inte bli så mycket pengar, säger Magnus Henreksson.

– Det krävs tilläggspensioner, det krävs extra eget sparande för att man ska kunna ligga i närheten av den standard som man hade som förvärvsarbetade. Den enda lösningen på det här är att man börjar jobba lite tidigare och inte går på Komvux i flera år eller att vi är inställda på att sluta jobba vid 58-59 och gå på golfbanan eller vad vi vill göra. Vi måste nog åtminstone få upp pensionsåldern till folkpensionsgränsen 65 år och dit ska det inte vara omöjligt. På Island jobbar man till 69 år i genomsnitt, säger han.

Många får bara garantipension
Riksförsäkringsverket har på Ekots uppdrag tagit fram statistik över årets pensionsprognoser för alla över 25 år. Prognosen visar hur stor allmän pension man får om man går i pension vid 65 års ålder och tillväxten i samhällsekonomin blir 2 procent.

Många får räkna med låga utbetalningar från det allmänna pensionssystemet.

1,3 miljoner svenskar, mer än var fjärde person, får enligt prognosen mindre än 10 000 kronor i månaden. Nästan 100 000 personer får klara sig med garantipension, som i år är lite drygt 6 000 kronor.

Om man tittar man på personer över 45 år, är det drygt 800 000 personer som får klara sig på mindre än 10 000 kronor i månaden. Prognosen är säkrare ju äldre man blir. Cirka 67 000 personer får bara garantipension.

Väcker förvåning
Ole Settergren, pensionschef på Riksförsäkringsverket, säger att siffrorna är svåra att uttala sig om, men tycker ändå att det är många som får låg pension.

– Det är väl möjligen förvånansvärt stor andel personer som får låg prognostiserad pension, men jag tror att det har också ganska naturliga orsaker.

Nationalekonomen Magnus Henreksson menar att livet för framtidens pensionärer kan bli knapert.

– Med de här låga pensionerna i dagsläget är det ju så att de kompletteras med bostadstillägg och sådana saker. Men det beror ju på politiska beslut. Blir det sämre tider så kan ju det förändras, sedan är det ju så att alla har ju också tilläggspensioner i sina avtal och det finns ju inte med i det rosa kuvertet, så det ska man veta, säger han.

De här siffrorna visar ju också att nästan 100 000 svenskar hamnar på garantipension, vad säger du om det?

-– Ja, då är man helt beroende av att välja rätt typ av hyreslägenhet i rätt intervall, så att man får ett maximalt bostadsbidrag så att man på det sättet kan klara sin privatekonomi.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista