Varning för nya attentat i Saudiarabien

Nya terrorhot riktas mot Saudiarabien, där 22 människor dödades under veckoslutets attacker och gisslandrama i staden al-Khubar. Saudiska säkerhetsstyrkor söker efter de tre terrorister, som fortfarande är på fri fot.

En av de terrorister som låg bakom helgens saudiska terrorattacker greps, men tre slapp undan. Nu jagas de över hela Saudiarabien.

Vägspärrar har satts upp över hela landet för att försöka fånga in de tre, som lyckades komma över en bil, som de flydde i.

Många frågar sig i dag varför man lät de tre komma undan. Enligt de saudiska myndigheterna lät man dem löpa, eftersom de hotade att döda fler i gisslan eller spränga den byggnad i luften där de höll gisslan.

Nio i gisslan hade redan avrättats innan saudiska kommandosoldater lyckades rädda de övriga.

Nästan alla 22 dödade under veckoslutet var utlänningar, bland dem en svensk.

Nya hot på måndagen
På måndagen kommer nya terrorhot. Samma al-Qaidagrupp, som säger sig ligga bakom helgens attacker, planerar enligt den brittiska underrättelsetjänsten en, vad man kallar, spektakulär attack i Saudiarabien, där oljeindustrin åter kan bli målet.

Oljan i Saudiarabien är viktig för hela världen. Veckoslutets attacker var enligt terroristerna själva riktade mot de utlänningar som stjäl den saudiska oljan från muslimerna.

De nya hoten mot oljeindustrin kan ytterligare driva upp det redan mycket höga oljepriset.

Oljan steg i Tokyo
På måndagen har de flesta oljemarknader varit stängda, men i Tokyo var den öppen. Där steg priser på råolja med drygt 2,3 procent.

Distributionen från Saudiarabien har inte störts och saudierna lovar att hålla produktionen i gång.

Inför oljekartellen OPECs möte om fem dagar har Saudiarabien föreslagit att produktionen höjs för att hålla priset i schack.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".