Cheneys förra företag fick Irakkontrakt

USA:s vicepresident Dick Cheney såg till att det företag där han tidigare var vd fick mångmiljardkontrakt för återuppbyggnad av Irak. Det hävdar tidskiften Time i det nummer, som kommer ut på tisdagen.

I ett e-postmeddelande från det amerikanska försvarsdepartementet skriver en av vice försvarsminister Paul Wolfowitz medarbetare ”Vi förväntar oss inga problem, eftersom detta beslut samordnats med vicepresidentens kontor”.

E-brevet verkar bekräfta att den amerikanske vicepresidenten Dick Cheney hade minst ett finger med när det beslutades om vilket företag, som skulle få ett av de största återuppbyggnadsprojekten i Irak.

Mångmiljardkontraktet för att reparera och modernisera oljeanläggningar i Irak gick till Halliburton.

Det är samma företag som Dick Cheney var verkställande direktör för fram till år 2000, då han blev George Bushs vicepresidentkandidat.

– Vicepresident Cheney har inte har inte varit inblandad i några upphandlingar överhuvudtaget. Det råkar vara så att det bara finns ett fåtal företag, som har kompetensen att reparera oljeriggar. Vi kan inte diskriminera mot Halliburton, säger Dick Cheneys presstalesman på måndagen.

Kritiker menar att detta bara är ytterligare ett exempel på hur presidenten och vicepresidenten på ett otillbörligt sätt gynnat sina gamla affärskontakter och bidragsgivare i oljebranschen.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista