Bra personalläge inför vårdsommaren

Tillgången på personal inom sjukvården är bättre den här sommaren än tidigare år. Inför sommaren uppger en majoritet av landstingen att situationen har förbättrats, enligt en rundringning som Ekot har gjort.

I Stockholms läns landsting är det den här sommaren mycket lättare att hitta personal än det varit tidigare, säger chefläkare Hans Samnegård.

– I år är det en ljusare situation än förra sommaren. Det finns mer kompetent personal att tillgå och det är lättare att ta in vikarier.

Stopp för inhyrd personal
Hans Samnegård är inte ensam om att tycka att det känns lättare att bemanna vården den här sommaren. Ekots rundringning visar att de flesta landsting i Sverige har lättare att få tag i personal nu än tidigare. Det gör också att läget inför sommaren på många håll är bättre i år.

En förklaring är att många landsting satt stopp för inhyrd personal från bemanningsföretag. Det har lett till att personer som varit anställda inom bemanningsbranschen nu sökt sig tillbaka till landstingen.

Men det finns fortfarande de som har problem. På Gotland brukar sjukvården klara bemanningen med personal från andra landsting som vill komma dit under sommaren. Men i år har det inte fungerat lika bra som tidigare, säger Barbro Hejdström-Nilsson, personalchef inom Hälso- och sjukvården på Gotland.

– Vi tror att det beror på att man på fastlandet har dragit ner och landstingen anställer inte så många och man ligger och bevakar sina tjänster och sina vikariat på ett annat sätt, säger hon.

Färre vårdplatser
Trots semestervikarier och att tillgången på personal på de flesta håll är bättre i år än tidigare, så kommer de flesta landsting att minska antalet vårdplatser i sommar. Oftast handlar det om planerad vård som skjuts upp och att akut vård prioriteras.

I landstinget i Västernorrland sparas också en del genom att förlossningsavdelningarna i Sollefteå och Örnsköldsvik turas om att ha öppet under sommaren. Det ger större arbetsbelastning för personalen och längre resor för blivande föräldrar. Annika Safrani är barnmorska i Sollefteå.

– Ja, det innebär ju att de får sätta sig i en bil och åka tio, ibland sexton mil med förlossningsarbete som pågår, säger hon.

– Det går ju bra för vår del som personal att utföra det arbetet. Det är större belastning på oss, men vi klarar det. För mammornas del är det ju dålig service.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".