Ahmed Yusuf.

"Svensk på terrorlista har glömts bort"

Somaliska organisationer i Sverige riktar hård kritik mot regeringen för att de ”glömt bort” Ahmed Yusuf, svensk medborgare, som fortfarande är kvar på USA:s terrorlista utan vare sig konkreta anklagelser eller bevis.

Det har gått två och ett halvt år sen USA satte upp honom på listan för påstådd inblandning i finansiering av terrorism utan vare sig konkreta anklagelser eller bevis.

Somaliska organisationer kritiserar nu regeringen för att Ahmed Yusufs fall inte togs upp av utrikesministern och statsministern när de träffade höga företrädare för USA:s regering under våren.

– Det är bra att de var där och pratade om killen i fängelset i Kuba, det är jättebra att de har gjort det, men Ahmed, det är ingen som har diskuterat hans fråga. Vi Sverigesomalier som bor här i landet är väldigt upprörda att regeringen inte tar upp frågan, det är allvarligt, säger Sahra Bargadle, ordförande i Somaliska kvinnoföreningen.

”Mot folkrätten”
Göran Persson och Laila Freivalds har tagit upp frågan om den svenske fången på Guantánamobasen på Kuba med både USA:s president George Bush och utrikesminister Colin Powell. Men de tog inte upp frågan om Ahmed Yusuf. Sedan två och ett halvt år är hans tillgångar frysta av banken och han kan inte jobba, eftersom det är förbjudet att betala ut lön till honom.

Abdirisak Aden, som själv satt nästan ett år på terrorlistan, tycker inte att Ahmeds fall är mindre upprörande än fallet med den svenske fången på Kuba.

– Båda de här två fallen är ju motstridiga mot folkrätten och den enda skillnaden är att Guantánamo ligger i Kuba, men vi har liknande platser som ligger i Tensta. Det är den enda skillnaden, säger Abdirisak Aden.

UD tillbakavisar kritiken
UD:s kabinettssekreterare Hans Dahlgren förnekar att regeringen glömt Ahmed Yusuf och hänvisar till färska kontakter på tjänstemannanivå. På frågan om varför utrikesministern och statsministern inte tog upp hans fall, svarar Hans Dahlgren så här:

– Att den kanske inte tas upp vid varje enskilt möte mellan regeringsrepresentanter från Sverige respektive USA, beror säkert på att det är en pågående process där representanter för det svenska regeringskansliet har haft kontakt med de svenska personerna i den amerikanska administrationen, att vi gjort bedömningen att det gynnat saken bäst att försöka föra den processen framåt. Tyvärr har det ännu inte gett något resultat, säger han.

Två släpptes fria
Ahmed Yusuf och de andra på terrorlistan fick svara på ett omfattande frågeformulär från amerikanska myndigheter för att kunna bli avförda från listan. Svenska UD hjälpte till att översätta och fylla i svaren. Två släpptes, men Ahmed blev kvar.

Amerikanska myndigheter hävdar bland annat att Ahmed inte skrev in att han har ett smeknamn när han fyllde i formuläret. Han har därmed inte berättat hela sanningen om sig själv och därför är han inte trovärdig, enligt USA. Därför blir Ahmed kvar på listan. Så beskrivs situationen av hans somaliska vänner.

Psykisk tortyr
Abdirisak Aden och de andra representanterna för somaliska föreningar är oroliga för Ahmed Yusufs hälsa.

– Det är omänskligt att vi tittar på och säger vänta och se medan en människas liv faller sönder på något sätt. Det här är mycket kraftfull psykisk tortyr.

Kabinettssekreterare Hans Dahlgren på UD vill inte berätta hur kontakterna med USA:s myndigheter om fallet Ahmed Yusuf går.

Enligt vad Ekot erfar är intresset för att diskutera hans fall mycket svagt i USA. Kabinettssekreterare Hans Dahlgren medger att han inte är optimistisk, men han förnekar att regeringen gett upp fallet. Han vill dock inte berätta vad regeringen planerar att göra.

– Vi gör bedömningen att den här frågans utgång tjänar inte på att vi har en mer offentlig redovisning av just det här händelseförloppet, säger han.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista