Tillfällig anställning ger sällan fast jobb

Tillfälliga jobb är inte den språngbräda in i arbetslivet som man tidigare trott. Det visar en doktorsavhandling vid Lunds universitet. Bara var fjärde person som har en tillfällig anställning går vidare och får ett fast jobb inom två år. (Ekonomiekot)

På arbetsförmedlingen i Rinkeby i Stockholm söker ungdomar jobb inför sommaren. Kerfala Mara, är en av dem som har fått ett sommarjobb.

– Jag har två barn. Jag vill inte bara ha extrajobb längre. Jag vill den trygghet som ett fast jobb ger, säger Kerfala Mara.

Det är öppet hus för ungdomar på arbetsförmedlingen i Rinkeby nära Stockholm. Kerfala Mara, 24 år är här för att träffa sin handläggare. Hans praktiktid på en butik är nu slut men han har fått ett sommarjobb där som börjar i juli.

Typisk situation för många
Hans situation är typisk för många på arbetsmarknaden idag: ett tråcklande mellan olika vikariat som löser av varandra. Trots att han har arbetat till och i från i drygt tio år har han ännu inget fast jobb.

Mårten Wallette har doktorerat på tillfälliga jobb vid Lunds universitet och säger att de är inte är den språngbräda in på arbetsmarknaden som man tidigare har trott. Bara var fjärde får ett fast jobb efter en tillfällig anställning visar hans forskning.

– Arbetsgivare har blivit mer restriktiva. De har en högre osäkerhet. De väljer kanske därför att anställa mer på tillfälliga kontrakt och förlänga dem istället för att ge individen ett fast jobb, säger han.

Invandrare mer utsatta
Det är vanligare att invandrare har tillfälliga jobb som inte leder till fasta anställningar.

– Någonstans i bakhuvudet ligger det alltid en fråga om diskriminering i arbetslivet. Det finns andra studier som visar att man upplever sig vara diskriminerad, säger Mårten Wallette, som har doktorerat på tillfälliga jobb vid Lunds universitet.

Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se
Jens Ericson
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista