Europadomstolen stoppar utvisning

Europadomstolen för mänskliga rättigheter hindrar Sverige att utvisa en palestinier innan Europadomstolen har prövat fallet. Domstolens beslut kommer innan regeringen har hunnit pröva saken och det är mycket ovanligt, säger Carl-Henrik Ehrenkrona, rättschef på UD.

– Man har alltså begärt att regeringen inte verkställer ett eventuellt avvisningsbeslut innan domstolen har avgjort saken. Det känner jag inte till att man har gjort tidigare. Det är för mig någonting nytt, säger Carl-Henrik Ehrenkrona.

Palestiniern har bott i Sverige i fyra år, han är gift med en svensk medborgare och har två svenska barn. I januari skulle hans uppehållstillstånd här ha blivit permanent, skriver Dagens Nyheter, men så bad Säpo om att få granska mannens handlingar.

Misstankarna är hemligstämplade
Eftersom Säpos misstankar mot honom är hemligstämplade har Migrationsverket och Utlänningsnämnden fått lämna ärendet vidare till regeringen som nu ska besluta om mannen ska utvisas eller inte. Europadomstolen har nu stoppat en utvisning redan innan det svenska rättsväsendet har sagt sitt.

Varför gör man så här?

– Det är väl en fråga som närmast domstolen får svara på men man får väl utgå ifrån att domstolen vill förvissa sig om att ett avvisningsbeslut inte verkställs innan domstolen hunnit pröva saken, säger Carl-Henrik Ehrenkrona.

Enligt Dagens Nyheter var palestinierns advokat orolig att mannens ärende skulle bli ett parallellfall till den uppmärksammade avvisningen av de två terroristmisstänkta egyptierna som hämtades av utländska agenter utan att deras advokater hade hunnit underrättas.

Vill inte kommentera
Europadomstolens handläggare Anders Månsson kan för tidningen inte kommentera om domstolens beslut har påverkats av egyptiernas fall. Inte heller UD:s rättschef, Carl-Henrik Eherenkrona, vill uttala sig om det.

Kan det här har något att göra med en ny inställning till Sverige?

– Det kan jag inte spekulera i, säger Carl-Henrik Ehrenkrona, rättschef på UD.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista