Cheney åtalas för korruption i Nigeria

1:16 min

Nigeria åtalar USA:s förre vicepresident Dick Cheney för korruption. Enligt åtalet har oljebolaget som Cheney var chef för betalat ut hundratals miljoner dollar för att få hem ett gaskontrakt.

Åtalet i en domstol i huvudstaden Abuja riktar sig bland annat mot fyra av det amerikanska oljebolaget Halliburton högsta chefer. Dick Cheney var vd för Halliburton innan han blev vicepresident under George Bush.

Åtalet är på 16 punkter, och bland annat gäller det mutor till offentliganställda, för att få hem ett kontrakt på en anläggning för naturgas i södra Nigeria. Det är ett före detta dotterbolag till Halliburton som ska ha betalat ut mutorna.

Ansvariga i det bolaget har redan erkänt mutor på 1,3 miljarder kronor, i en undersökning av fallet i USA. Bolaget har också redan betalat böter i USA för mutbrottet.

Men nu har Nigerias antikorruptionsmyndighet gått vidare med en egen undersökning, där också toppcheferna i Halliburton anklagas. Mutorna ska ha betalats ut medan företaget fortfarande var ett dotterbolag till Halliburton, och det ska ha skett under lång tid, alltså även när Cheney var vd för bolaget.

Enligt Cheneys advokater är anklagelserna helt grundlösa. De pekar bland annat på att de amerikanska utredarna inte funnit några oklarheter vad det gäller Cheneys agerande i sin undersökning.

Nigeria är känt som ett av världens mest korrumperade länder, och det är oljeindustrin står för själva kärnan i den korrupta kulturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista