Trögt för brasilianskt anti-hungerprogram

När Lula da Silva blev president i Brasilien var ett av hans löften att ingen invånare skulle behöva hungra. Frågan är om han kan leva upp till parollen om tre mål mat om dagen för alla när hans mandatperiod går ut om två och ett halvt år.

Lula da Silva gjorde en rivstart som president. Ena dagen talade han inför tusentals antiglobaliseringsaktivister på World Social Forum i Porto Alegre. Nästa dag talade han inför världens ekonomiska elit på World Economic Forum i Schweiz.

På bägge ställena togs han emot med applåder och hyllades som en hjälte. Och på bägge ställena var hans budskap detsamma: kampen mot hungern är prioritet nummer ett.

Ville bilda fond mot hungern
Lula föreslog att världens rika nationer skulle bilda en fond för att bekämpa hungern i världen. I Brasilien lanserade han programmet Fome Cero – Noll hunger.

Massmedialt och opinionsmässigt var bägge förslagen stora succéer. Men sedan hände inte så mycket mer.

Internationellt hände ingenting och i Brasilien stötte Fome Cero genast på en mängd problem. Programmet var dåligt organiserat, där fanns mycket utrymme för korruption och byråkrati, det genomsyrades av en slags välgörenhetsmentalitet och framför allt: det omfattade allt för få människor.

Något bättre nu
Nu har mycket förbättrats och Fome Cero har också samordnats med andra liknande program som redan fanns. Fortfarande är det dock bara 3,5 miljoner brasilianare som kommer i åtnjutande av programmet. Enligt myndigheterna ska den siffran ha fördubblats innan årets slut.

Enligt officiella siffror är det drygt 40 miljoner av Brasiliens 160 miljoner innevånare som inte kan äta sig mätta. Projektet skulle behöva bli 10 gånger så stort som det är idag för att det över huvud taget ska nå alla dem det vänder sig till. Lula har alltså bara två och ett halvt år kvar av sin mandattid.

Blir sannolikt misslyckat
Sannolikheten är rätt stor för att Fome Cero blir ännu ett av dessa ambitiösa projekt där det bara ”bidde en tumme”.

Å andra sidan är det kanske inte främst tack vare välgörenhet som målet att alla brasilianare ska kunna äta tre mål mat om dagen kan uppnås.

Lars Palmgren, Brasilia
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".