Ny kris för amerikanska flygbolag

I USA råder åter krisstämning i flygbranschen. Bland annat de  höga oljepriserna gör att flera av landets och också världens, större flygbolag, riskerar att gå i konkurs och försvinna.

USAs sjätte största flygbolag - Southwest Airlines - har aldrig genomfört några mer omfattande uppsägningar under företagets 32-åriga historia - men häromdagen fick de drygt 30.000 anställda ett erbjudande om avgångsvederlag.

Budskapet var tydligt, vi måste bli färre och mer lönsamma, och Southwest är bara ett av de bolag som nu kämpar för att undvika konkurs. Det brukar sägas i branschen att det tar lång tid för ett flygbolag att dö, men nu är situationen på marknaden annorlunda. Aldrig tidigare har konkurrensen från lågprisbolag varit så hård för de stora med American Airlines, världens största flygbolag, som en av förlorarna.

Det höga oljepriset den senaste tiden har förvärrat läget, men inget av bolagen har vågat kompensare med höjda biljettpriser, av rädsla för att förlora passagerare. Continental Airlines VD Gordon Bethune säger det många branschanalytiker nu tycks vara ense om - att ett par av de större amerikanska bolagen inte kommer att kunna överleva den här krisen. Visserligen försöker de, som Sotuhwest, att minska personalkostnaderna, men de kan knappast räkna med mer statligt stöd eller lån för att överleva.

Bland politikerna i Washington och finansistitutioner finns kritik mot att bolagen, som ju dragits med problem länge, problem som förvärrades av 11septemberdåden, inte själva gjort tillräckligt för att få ner kostnaderna.

För bolagen och personalen väntar alltså fortsatt dystra tider, för flygpassagernar förmodligen höjda priser så småningom.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista