Centern kritisk till vetorätt inom EU

Försvaret var ett av flera ämnen när centerpartiets förstanamn på valsedlarna Lena Ek frågades ut i Sveriges Radios P1-morgon. Lena Ek vill att jordbruksstödet till Europas bönder ska sänkas från att idag vara hälften av EU:s budget och slopa vetorätten på utrikes- och försvarspolitiken och den militära krishanteringen.

– Det vi ska tänka nu är att det är det nya EU, med 25 medlemsstater, som är väldigt olika. Redan när det var 15 stater var de väldigt olika. När Jugoslavienkrisen startade var EU väldigt handlingsförlamat. När man såg de hemska scenerna på tv när man lastade in karlar i en buss och kvinnor och barn i en annan buss och kör iväg och man hittar männen i massgravar var inte EU där, säger Lena Ek.

– Om man menar allvar med att EU ska ta sig an säkerheten i Europa måste majoriteten i EU:s medlemsländer kunna bestämma sig för att nu är det farligt och människor riskerar att råka väldigt illa ut. Nu måste vi skicka fredsbevarande trupp och ställa emellan de stridande parterna. Att då en stat bara kan stoppa detta tycker jag är förskräckligt, säger centerns toppnamn till Europaparlementet Lena Ek.

Annika Ström-Melin
annika.strom-melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".