Österberg vill ändra a-kassan

2:16 min

Efter valförlusten måste Socialdemokraterna vända blad om a-kassan. Det tycker partiets gruppledare i riksdagen, Sven-Erik Österberg, som är en av dem som förekommer i spekulationerna som ny partiledare.

Tvärt emot LO, och precis som Mona Sahlin, vill Österberg trappa ner ersättningen från en högre nivå än i dag och diskutera tidsgräns för a-kassan.

– Det är lite grand så att man är på en ny sida i boken när det gäller a-kassesystemet, även om vi har grundideologin kvar naturligtvis, att det ska vara en bra försäkring till en rimlig kostnad som ger ett bra skydd vid arbetslöshet, säger Österberg.

Den avgående partiledaren Mona Sahlin sa i sitt tal till förtroenderådet att hon tycker att det ska vara en högre ersättning i början av försäkringen, man ska trappa ner den och det ska finnas en bortre gräns för hur länge man kan vara försäkrad via a-kassan. Hur ser du på de förändringarna?

– Jag tycker att den viktigaste signalen är att ingen ska lämnas utan ersättning som inte har fått jobb. Om det är a-kassan som ska sluta gälla vid en tidpunkt och man gör andra omställningsersättningar istället, för att komma tillbaka till jobb, det kan man diskutera.

Inger Arenander

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista