Spänt läge i Georgien

Georgiska trupper samlas längs gränsen mot separatistregionen Sydossetien. Den georgiske presidenten har lovat ena Georgien. Men ledningen i Sydossetien hotar att ta till vapen om de georgiska trupperna går över gränsen. (Ekot)

Drygt 400 man ur de georgiska inrikestrupperna finns nu vid gränsposteringarna mot Sydossetien i norra Georgien. I Tbilisi heter det att det handlar om att stoppa smugglare, men sydossetierna befarar en invasion.

Sydossetien bröt sig ur Georgien efter ett krig i början av 90-talet. Sedan dess finns ryska, georgiska och sydossetiska fredsövervakare längs gränsen. Området är i praktiken ett ryskt protektorat med rysk valuta. En majoritet av invånarna har ryska pass.

Löfte om återförening
Den georgiske presidenten Micheil Saakasjvili har lovat georgierna att alla de tre utbrytarregionerna i Georgien ska återföras under centralmakten och inlemmas men med specialstatus.

Första testet var Adzjarien där Saakasjvili styrkor fredligt störtade den allt mer diktatoriske ledaren Aslan Abasjidze. Han tvingades i landsflykt.

Sydossetien blir svårare att införliva i riket. Dels för att bara en minoritet är etniska georgier, dels för att det ryska intresset i båda regionerna som gränsar mot Ryssland är stort.

Olika besked
Den sydossetiske ledaren lovade på måndagskvällen i rysk tv att slå tillbaka varje georgiskt försök att korsa gränsen med vapenmakt.

En stund senare sa Saakasjvili i georgisk tv att allt var under kontroll och att han fört positiva samtal med Rysslands president Vladimir Putin om Sydossetien.

Elavbrott
Sedan släcktes lyset och all elektricitet i hela Georgien skars av.

De dieseldrivna generatorerna började brumma i den kolmörka huvudstaden Tblisi igen. Det var ett tecken på ryskt stöd för Sydossetien tolkade georgierna. Det är Ryssland som står för det mesta av elkraften till Tblisi.

I ryska stats-tv:n beskrevs elavbrottet dock som en vanlig olycka.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista