Internet drabbat av censur i Zimbabwe

I Zimbabwe försöker nu regeringen att censurera internet och kontollera all e-post. I tysthet har en ny lag införts, som ger regeringen rätt att kontrollera alla e-post användare.

Alla företag som erbjuder internet-tjänster i Zimbabwe, har fått ett brev eller snarare ett kontrakt, där de åläggs att kontrollera alla webbsidor och all e-post, som innehåller farliga, stötande, politiska, anti-nationella, otillåtna eller obscena åsikter.

När som helst ska det statliga telebolaget eller regeringstjänstemän kunna gå in och spåra användarna. Det är upp till tjänstemännen att tolka om e-posten strider mot den nya lagen.

Fria medier förbjudna
Detta är ännu ett försök att tysta obekväma åsikter och en opposition i Zimbabwe. Alla fria medier är redan förbjudna och kvar finns internet, som är en växande vagel i ögat för regeringen.

President Mugabe dundrade mot internet på en internationell konferens för ett tag sedan och kallade det för det nya imperialistiska sättet för några få länder att kolonisera bland annat Afrika på nytt.

Vägrar skriva på
Internet-företagen har redan slutit sig samman och vägrar skriva på kontraktet. De har också krävt att Högsta domstolen skall granska om den nya lagen strider mot grundlagen och yttrandefriheten.

Det finns omkring 100 000 registrerade internetanvändare i Zimbabwe och internet och e-post har blivit det enda sättet att uttrycka åsikter, som skiljer sig från regeringens.

Protester sprids från grannlandet
En webbsida som regeringen har varit på jakt efter länge, heter Zvakwana, där nyheter, åsikter och regeringsprotester sprids under mottot Get up! Stand up!. Det klottras också på husväggar och murar i huvudstaden Harare.

Men troligen har den sin bas i grannlandet Sydafrika, där nu tre miljoner zimbabwier lever som illegala invandrare.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista