Salmonella hittad i importerad kyckling

Ett stort parti salmonellasmittat kycklingkött har upptäckts i Sverige. 129 restauranger i landet har köpt kycklingen, som kommer från Thailand. Hittills har bara en liten del av köttet återfunnits. (Ekot och Radio Stockholm)

– Det totala partiet var på femton ton och det har spridits till flera kommuner . I de övriga kommunerna vet jag inte hur spårningen går, men i Stockholm är nog en hel del ute på restauranger fortfarande, säger Karin Granath på miljöförvaltningen i Stockholm, som upptäckte smittan.

En del av köttet är redan uppätet?

– Ja, det är nog uppätet, säger Karin Granath.

Det var vid en stickprovskontroll, som miljöförvaltningen i Stockholm upptäckte den salmonellasmittade kycklingen, som importerats från Tyskland, men har sitt ursprung i Thailand.

Bara tre till fyra ton har hittats, men det är oklart om någon blivit sjuk. Om köttet hettas upp ordentligt blir det ofarligt, men risken är annars att man bli ordentligt magsjuk.

I Tyskland dör många människor varje år i sviterna av sjukdomen.

Färre fall i Sverige
Sverige har betydligt färre fall än andra EU-länder, tack vare hårdare krav på kontroller och intyg om att köttet är salmonellafritt.

Det undantaget gäller efter protester från andra medlemsländer numera bara rent kött och inte sådant som beretts på något sätt, till exempel marinerats.

Just det här partiet med kyckling är ett exempel på det.

Rapport till regeringen
Om bara ett par dagar ska Livsmedelsverket redovisa en rappoprt till regeringen, där man redovisar konsekvenserna av kryphålet i kontrollen.

Veterinären Lars Plym Forsell på Livsmedelsverket är bekymrad.

– Vi tycker inte det är bra för det finns inga som helst sakliga argument för varför köttberedningar inte skulle omfattas av samma garantier som helt kött, säger Lars Plym Forsell på Livsmedelverket.

Om bara några dagar ska Livsmedelsverket redovisa en rapport till regeringen om salmonella i köttberedningar. Lars Plym Forell har hoppas att EU skulle gå med på en återgång till hårdare svenska regler på det området.

– Det finns ett mycket uttalat motstånd från andra medlemsstater, Finland undantaget, mot de här garantierna. Att få utökade garantier är sannolikt en lång utdragen process som måste föras i Bryssel. Man vill ha fri rörlighet och avskyr undantag i alla former. Våra salmonellagarantier är ett mycket illa omtyckt undantag, säger Lars Plym Forsell.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se
David Silva, Radio Stockholm
david.silva@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".