Provskjutning i Knutby.

Rätten lyssnade på skotten i Knutby

I Knutbyrättegången fick rättens ledamöter på tisdagen lämna Uppsala tingsrätt för att åka till Knutby. Där besökte de pastorns hus och lyssnade på ljudnivån från de tre skotten som dödade pastorns andra hustru, men som pastorn inte vaknade av.

– 105, 9 decibel mätte det. Det är lite lägre än vad vi mätt tidigare och det är sannolikt beroende på att ni är så många här inne nu, så ni absorberar ljudet, sa kriminaltekniker Tomas Åberg.

Tomas Åberg mätte ljudnivån på de tre skotten när vi idag befann oss i samma rum som pastorn var i den natten då hans hustru sköts till döds i det gemensamma sovrummet knappt tio meter bort.

Vaknade av sms
En kort stund senare fick pastorn ett sms på sin mobiltelefon och det var det ljudet han vaknade till.

I rätten förklarade pastorn att han var programmerad att vakna till just sms-ljud, men att han i övrigt sov mycket djupt.

Hade hörselskydd
Kriminalkommissarie Bertil Olsson avfyrade skotten i sovrummet på exakt samma platser som barnflickan stod på, när hon sköt i januari. Han hade på sig en ordentlig hörselkåpa, men kände ändå av skotten.

– Jag märker att det är en ganska hög ljudnivå, örat känner av det litegrann. Det brukar jag inte göra, säger Bertil Olsson.

Kan man sova när man hör det här?

– Ett sådant här skott vaknar man säkert av, det är så hög ljudnivå. Sedan tror jag att man måste reagera på de andra. Det är min uppfattning.

Tittade på badrummet
Rättens alla ledamöter samt barnflickans och pastorns advokater fick både uppleva skotten på rätt plats samt titta på badrummet där pastorns första hustru hittades död.

De fick dessutom gå den lilla grusvägen fram till Daniel Lindes hus för att se hur barnflickan stod då hon sköt honom. Daniel Linde var själv med och visade.

Samma värden
Spaningsledare Kennet Ågren var den som ordnade synen av brottsplatsen och enligt honom finns det alltid ett visst mått av nervositet inför ett sådant här uppdrag.

– Vad man kan fundera inför en sådan här syn är om man ska få samma värden när det är så mycket folk som vistas i huset. Men värdena blev precis desamma som när vi gjorde rekonstruktionen.

Du har ju hört ljudnivån några gånger, hur skulle du beskriva den?

– Jag känner ju ett visst tryck i öronen efteråt. Det är en ordentlig knall.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Namnen på den åtalade 32-årige pastorn har ersatts med ”pastorn” och den åtalade 27-åriga barnflickan med ”barnflickan”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista