Flattr fortsätter slussa pengar till Wikileaks

2:07 min

De stora betalföretagen, såsom Visa, Mastercard och Paypal har beslutat att avbryta samarbetet med omtalade sajten Wikileaks. Ett av få sätt att nu elektroniskt förmedla de donationer som sajten är beroende av är via det Malmöbaserade företaget Flattr.

– Vår uppgift är att ge pengar till det som våra användare vill ge pengar till. Vill de ge pengar till Wikileaks, då ska vi se till att göra det, det säger Linus Olsson som är ordförande i bolaget Flattr.

– Vi tycker att det är underligt att stora internationella bolag säger att "det här för du göra, det här får du inte göra". Så fungerar det inte någon annanstans. Telia säger inte att "du får inte ringa den här personen för han är dum".

Linus Olsson och sex andra unga killar i jeans och t-shirt sitter på ett ljust kontor i en vindsvåning i centrala Malmö.

Det relativt nystartade företagets idé går ut på att en användare sätter in pengar på ett konto en gång i månaden. När man sedan går in på till exempel en blogg man gillar så kan man klicka på en symbol på sidan och därmed donera en mindre summa pengar, en mikrobetalning.

Linus Olsson öppnar företagets hemsida och visar att donationerna till Wikileaks varit många den senaste tiden.

– Tittar man på vad som har getts mest pengar till de senaste 24 timmarna, så ligger Wikileaks överst. Vill jag ge pengar till dem, så trycker jag bara på knappen.

Flattr startades av Linus Olsson och Peter Sunde, en av de åtalade i Piratebay-rättegången och man ser sig själva som ett delvis politiskt företag.

– Vi ser oss själva som väldigt politiska på många punkter. Politiken handlar inte om huruvida vi är för eller emot Wikileaks, utan det handlar snarare om vad man får sätta för påhittade regler för vad man får och inte får göra. I det här fallet är det ett antal stora bolag som så att säga gör det som lagarna och myndigheterna borde göra, säger Linus Olsson.

Hur har reaktionerna varit?

– Reaktionerna från användarna och folk i allmänheten har varit positiva.

Och användarna kommer att kunna fortsätta stötta Wikileaks om de vill, så länge det är lagligt.

– Om någon kommer och säger att vi inte får göra det här, så gör vi självklart inte det. Men grundresonemanget i samhället är ju att man är oskyldig tills motsatsen har bevisats, säger Linus Olsson.