Försvarsminister Leni Björklund tar emot försvarsberedningens rapport av utredaren Håkan Juholt.

Bantat försvar kan satsa på krisuppdrag

Besparingar på tre miljarder för försvaret som leder till nedläggningar, det förslaget presenterade försvarsberedningen på tisdagen. Men man presenterade också en kraftfull satsning för att fler svenska soldater ska kunna skickas på uppdrag i krisområden.

Sverige måste göra mer även om det kostar, säger försvarsberedningens ordförande, Håkan Juholt.

– Vi kan inte sitta och följa slakt som i Rwanda och på andra håll i världen via teveutsändningarna, så där ska vi medverka mer. Det kostar pengar. Det innebär att vi ska förändra organisationen av svenska försvaret.

– Jag har ju tidigare sagt att försvarsmakten har profilen av det finska sagotrollet Mumintrollet med ett stort huvud, en gigantisk mage och små små fötter som flyttar runt verksamheten. Nu skär vi lite grann i magen, ganska rekordeligt och en hel del också i huvudet, säger han.

Skrivbordsarbete kan bantas
Att försvarsmumintrollet har så stor nos och mage beror på att det försvann en massa soldater och officerare vid förbandsnedläggningarna som det förra försvarsbeslutet innebar. Därför finns det nu ett överskott av skrivbordsarbetare som med fördel kan bantas ner. Samtidigt vill försvarsberedningen ha fler internationella insatser och spara tre miljarder.

Därför räcker det inte med att minska antalet byråkrater, utan det kommer sannolikt att bli regementsnedläggningar även efter det här försvarsbeslutet. Riktmärket är det som ÖB utredde i våras, att vart tredje kvarvarande regemente och var fjärde försvarsanställd ska bort.

Bred uppslutning
Socialdemokraterna, centern och kristdemokraterna står helt bakom förslaget. Moderaterna och folkpartiet avviker. De tror inte att kalkylen kommer att hålla.

I sista stund ställde sig också miljöpartiet och vänsterpartiet bakom förslaget att spara tre miljarder på försvaret, trots att båda partierna under våren har krävt att man ska spara mer än så.

I höst när försvarsfrågan ska manglas i riksdagen, då måste regeringen förhandla med samarbetspartierna, eftersom försvaret är något som påverkar statsbudgeten.

Vänsterpartiets ledamot i försvarsberedningen Berit Johannesson gjorde på tisdagen ingen hemlighet av att partiet hoppas få större inflytande då.

– Som jag har brukat säga så är vi ju med i budgetramen, men vi får inte vara med och måla tavlan. Jag tycker att det är väldigt väsentligt att vi är med och målar tavlan också, säger hon.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista