Lars Engqvist.

Engqvist avgår och blir landshövding

På tisdagen kom beskedet att socialminister Lars Engqvist avgår den första oktober för att bli landshövding i Jönköpings län. Fram till dess har han utsetts till vice statsminister för att vara en resurs för statsministern under hans konvalescens efter en höftoperation. Göran Persson berömmer hans insats.

Engqvist har fått mycket kritik för att inte uträtta något som minister, men Göran Persson berömmer hans insatser.

– Han har klarat den sociala diskussionen under en mycket svår tid av nedskärningar och varit med om att föra till nya resurser för att korta vårdköerna, föra över pengar från försvaret till sjukvården och ta fram mycket pengar till psykiatrin. Han har varit duktig på det området och samtidigt är det så att det han sysslar med blir det aldrig nog. Det är alltid nya problem som dyker upp, säger Göran Persson.

Lars Engqvist ville själv sluta i regeringen och Göran Persson erbjöd EU-kommissionären Margot Wallström att komma tillbaka som socialminister i samband med socialdemokraternas extrakongress i april, men hon tackade nej.

En av dem som nu nämns som efterträdare till Engqvist är Vårdförbundets ordförande Eva Fernvall.

– Det finns säkert många som är både lämpade och känner sig kallade. Vi får se hur det blir. Eva är ett utmärkt namn, säger statsminister Göran Persson.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista