Bo Könberg: Ni får arbeta lite längre

Över en miljon svenskar som idag är 25 år eller äldre men ännu inte gått i pension kommer att få en allmän pension som ligger under 10 000 kronor i månaden. Folkpartiets Bo Könberg som var med om att genomföra det nya pensionssystemet för några år sedan kommenterar nu de här uppgifterna.

– Vi utgick från att det gamla systemet i allmän pension, alltså före avtalspensionerna, i genomsnitt gav cirka 10 000. Sedan såg vi till i det nya systemet att garantipensionen var högre än i det gamla systemet och så gjorde vi det anpassningsbart till vad som händer med löner och medellivslängd. Ert räkneexempel utgår från att människor ska gå i pension i samma ålder som förut, trots att våra ungdomar kanske lever tre eller fyra år längre än den äldre generationen, säger Bo Könberg.

Det är Riksförsäkringsverkets statistik över årets pensionsprognoser för allla över 25 år som visar att dryga miljonen får klara sig på mindre än 10 000 kronor i månaden i allmän pension. Detta gäller om man jobbar till 65-årsdagen och om tillväxten blir 2 procent.

Verket har också för Ekots räkninguppdrag räknat på utfallet för de som är 45 år eller äldre, en statistiskt säkrare grupp att undersöka. Det visar sig att 800 000 får 10 000 eller mindre i allmän pension.

Vad vill då Bo Könberg säga till de som är i 25-årsåldern idag om att han eller hon får klara sig på 10 000 kronor eller mindre i allmän pension?

– Ni har det mycket bättre än era föräldrar och farföräldrar. Ni får leva avsevärt längre än dem och vill ni ha samma procent i pension som pappa eller mamma så får ni arbeta lite längre.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista