Myrorna struntar i regelverk för fas 3

2:02 min

Som Ekot rapporterade i går ökar antalet personer i fas 3, där långtidsarbetslösa arbetar utan lön, men där arbetsgivaren får ett bidrag för att ta emot dem. Ideella organisationer som Myrorna och Röda Korset hör till dem som tar emot flest i fas 3, i Myrornas fall omkring 200 personer.

Enligt reglerna för fas 3 får de berörda bara utföra arbetsuppgifter "som annars inte skulle utföras". Men Myrornas regionchef Paulina Hellebuyck säger att någon sådan åtskillnad inte förekommer på Myrorna.

– Vi vill inte undanhålla några arbetsuppgifter från dem som kommer till oss som arbetstränar och praktiserar, för de kommer till oss just för att lära sig och utvecklas. Om man får möjlighet att praktisera i en butik så ska man också få chansen att lära sig alla uppgifter, för att på så sätt öka sina chanser att komma ut och få en egen riktig anställning i en butik, säger Paulina Hellebuyck.

I Jakobsbergs centrum utanför Stockholm öppnar Myrorna ännu en stor butik. Och regionchefen Paulina Hellebuyck är med i de sista förberedelserna innan jalusin går upp.

Fyra arbetsledare har anställts i den här butiken. Övriga, omkring 25 personer, rekryteras via kommunens jobbcenter och arbetsförmedlingen. De är här för att arbetsträna och utvecklas, enligt Paulina Hellebuyck. Men också för att se till att Myrorna klarar sitt ekonomiska mål.

– Vi måste ha en intäkt för att kunna bedriva verksamheten. Självklart, det är det som verksamheten består av. Vi ska generera ett överskott som ska gå till Frälsningsarméns sociala verksamhet, till dem som är ännu svagare, säger hon.

Myrorna har omkring 40 butiker i Sverige. Personalen består av drygt 400 reguljärt anställda arbetsledare och handledare. Därutöver omkring 1 000 personer som placerats på Myrorna i arbetsmarknadsåtgärder, och av dem ungefär 200 i fas 3. För dem får Myrorna 5 000 kronor per månad och person, och för dem gäller ett särskilt regelverk: De får inte utföra ordinarie jobb, utan de ska ha "arbetsuppgifter som annars inte skulle utföras", som Arbetsförmedlingen formulerar det.

Men på Myrorna tolkas det som att också personer i fas 3 kan stå i kassan:

– Det som avgör om du som sökande till en praktikplats hos oss ska få en plats är huruvida vi tror att vi kan bidra till din utveckling, och huruvida du tror att Myrorna är rätt för dig. Sen vilken form av placering du har är irrelevant, säger Paulina Hellebuyck.

"Det fungerar bra"

#text=4230845#på Arbetsförmedlingen, anser att systemet med fas 3 fungerar bra, och inte utnyttjas av arbetsgivare.

Arbetare utan lön blir fler

#text=4229637#som anvisas jobb utan lön, men där i stället arbetsgivaren får ett statligt bidrag, ökar kraftigt.

Per Eurenius

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista