Råoljepriset dyrare igen

Priset på råoljan tog ett skutt uppåt idag, efter helgens attack på västerlänningar i Saudiarabien. Och utvecklingen på världens råoljebörser finns med på agendan överallt där makthavare möts.

Ämnet för dagen när mäktiga män möts är priset på råoljan. Osäkerhet är det värsta som börsmäklarna och investerarna vet, och det leder till avvaktande handel vilket pressar kurserna neråt. Världens börser tar det lugnt idag helt enkelt, trots att andra faktorer som bolagsvinster och ganska goda utsikter för tillväxt i världsekonomin borde sätta fart på finansmarknaderna.

EU:s finansministrar tänker också på oljan när dom träffas i Luxemburg med start idag. Europa är sämst i klassen när det gäller tillväxt, i jämförelse med USA och Asien, och är också mer beroende av oljan och mer sårbar för höga oljepriser.

Om oljan fortsätter att vara så här dyr, och om eurons värde mot dollarn håller sig på dagens nivå en längre tid, påverkar det den europeiska tillväxten negativt, enligt en rapport som tagits fram lagom till EU:s finansministermöte.

Men inte bara EU oroas. Hela den globala tillväxten i år är nu i vågskålen.

Råoljan har alltså stigit idag igen efter helgens attack mot västerlänningar i Saudiarabien. Ett fat Nordsjöolja steg nästan 2 dollar eller 5 procent till över 38 dollar per fat. I New York steg priset nästa lika mycket till 41 och en halv dollar, bara 35 cent under rekordet från 17 maj.

En kort stund under eftermiddagen var priset uppe i 42 dollar per fat, men föll tillbaka något sedan.

Att råoljepriset är på dagordningen i övermorgon är helt säkert när oljekartellen OPEC har ett ordinarie möte i Beirut. OPEC står för hälften av världens oljeexport, och uttalanden från kartellen idag antyder nu att man kan komma att öka dagsproduktionen med mellan 8 och 11 procent, eller motsvarande 2,5 miljoner fat olja extra per dag.

Bensinpriset i västvärlden är på en fortsatt hög nivå, och bilisterna kan bara huka sig i sina bilar och kanske lätta på gasen lite grann.

tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista