Persson ger svar om terrorlistad svensk

Göran Persson svarar nu på kritiken om att han inte tog upp fallet med Ahmed Yusuf på terrorlistan när han träffade USA:s president George Bush i april.

– Den personen har inte samarbetat med dem som velat hjälpa till. Därmed har vi inte kunnat ta upp det på den nivå, säger statsminister Göran Persson.

Somaliska organisationer hävdar att regeringen glömt bort Ahmed Yusuf, som haft sina tillgångar frysta i två och ett halvt år. Fortfarande har inga bevis presenterats för att han skulle haft något med terrorister att göra.

”Har inte samarbetat med amerikanerna”
Men statsminister Göran Persson säger nu att Ahmed Yusuf inte samarbetat tillräckligt med amerikanerna och därför kan inte regeringen driva fallet på högsta nivå.

Det var tre svenska medborgare med somaliskt ursprung som sattes upp på USA:s terrorlista efter 11 september 2001 för att de jobbade med den somaliska banken al Barakaats svenska del.

Banken deltog i finansiering av terrorism hävdade USA. Två av dem ströks från listan efter nio månader. USA krävde att de tre skulle ta avstånd från Barakaat och svara på ett formulär med ett 60-tal detaljerade frågor.

Eftersom både FN och EU godkänt listan är amerikanernas medgivande en förutsättning för att någon ska kunna avföras.

USA inte nöjd med svaren
Men USA blev inte riktigt nöjda med Ahmed Yusufs svar. De hävdar att han inte uppgett att han har ett smeknamn. De hävdar också att banken Barakaats chef bodde hos Ahmed Yusuf när han besökte Sverige, ännu en detalj som han inte berättat om.

Därför, säger amerikanska myndigheter, är han inte trovärdig. Och därför får han vara kvar på terrorlistan.

”Inte meningsfullt diskutera fallet”
Enligt statsminister Göran Persson innebär amerikanernas inställning att det inte var meningsfullt att diskutera Ahmed Yusufs fall med USA:s president och utrikesminister under våren. I stället prioriterades den svenske fången på Guantanamo-basen på Kuba.

– Vi kan inte i det läget som vi nu befinner oss i ta upp det med den amerikanska presidenten utan då var det den andra frågan som vi hade chans att bryta igenom i.

Yusufs advokat tillbakavisar
Ahmed Yusufs advokat Tomas Olsson tillbakavisar kraftfullt statsminister Göran Perssons påståenden. Han säger till Ekot att hans klient samarbetet fullt ut med amerikanerna - trots att det fortfarande inte presenterats några bevis mot honom.

I två och halvt år har Ahmed Yusuf haft sina tillgångar frysta och varit förhindrad att arbeta och resa.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".