USA stannar i Irak

Sent på tisdagskvällen presenterade USA och Storbritannien ett omarbetat resolutionsförslag om Iraks framtid i FN:s säkerhetsråd. Trots att de båda allierade gått kritiker som Kina, Ryssland och Frankrike delvis till mötes, finns det fortfarande oklarheter.

Men den brittiske FN-ambassadören Emyr Jones Parry var optimistisk.

– Vi tror att vi relativt snabbt kan få den här resolutionen godkänd så att vi kan röra oss i riktningen mot det Irak vi vill ha, sa en hoppfull Jones Parry när han kom ut från mötet i rådet natten till onsdag.

Andra är inte lika optimistiska, även om diplomater från tidigare kritiska länder uttalade sig mer positivt än när USA och Storbritannien för drygt en vecka sedan presenterade sitt ursprungliga förslag.

Kritiker inte nöjda
När det gäller den omdiskuterade frågan om hur länge de utländska styrkorna ska stanna i Irak sägs det i den nya texten att de ska lämna landet när, som det uttrycks, den politiska processen är slutförd. Det kan tolkas som att det kommer att ske i slutet av nästa år eller början av 2006, då en ny konstitution är klar och en lagligt vald regering finns på plats.

Även om det är en tydligare gräns än vad som tidigare nämnts, är kritikerna i rådet fortfarande inte riktigt nöjda. De vill ha ett mer exakt slutdatum, något som amerikaner och britter hittills vägrat gå med på med hänvisning till säkerhetsläget.

Makt över polisen
Det nya förslaget innebär också att den regering som väljs i de val som planeras till senast januair nästa år, åtminstone i teorin ska kunna säga till de utländska styrkorna att lämna landet.

I den omarbetade texten försöker amerikaner och britter också gå kritikerna till mötes genom att tydligare slå fast irakiernas suveränitet, bland annat makten över polisen, men det är oklart om det här är tillräckligt.

Väntar på Iraks utrikesminister
Alla parter väntar nu på att utrikesministern i den irakiska interrimesregering som utsågs på tisdagen, Hoshiyar Zebari och FN-sändebudet Lakhdar Brahimi, som båda väntas hit till New York i veckan, ska säga sitt om förslagen.

Först efter det kan en slutgiltigt resolutionstext presenteras och röstas om. När det kommer att ske är minst sagt osäkert.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista