Anna Lindh.

"Lindh godkände amerikansk avvisning"

Enligt ett hemligt dokument från Säpo, som TV4:s Kalla fakta tagit del av, var det dåvarande utrikesminister Anna Lindh och flera höga tjänstemän på utrikesdepartementet som godkände att USA hjälpte till med avvisningen av två egyptier från Sverige 2001.

Ända sedan avslöjandet om hur amerikanska agenter under brutala former genomförde avvisningen av de två terrormisstänkta egyptierna den 18 december 2001, har den svenska regeringen förnekat att man haft någon kännedom i förväg.

De har istället försökt beskriva avvisningen som en fråga för den svenska säkerhetspolisen.

Hemligt dokument från Säpo
Men i ett hemligstämplat dokument från Säpo:s avdelning för kontraterrorism framgår det att Säpo presenterade detaljerna för avvisningen och erbjudandet om transporthjälp från USA dagen innan avvisningen för den dåvarande utrikesminister Anna Lindh.

Med på mötet var också den då ansvariga statssekreteraren Gun-Britt Andersson, utrikesrådet Sven Olov Pettersson och flera höga tjänstemän från Utrikesdepartementet.

USA erbjöd transport
Av dokumentet framgår det att avvisningen behövde ske omedelbart efter avvisningsbeslutet men att Säpo inte kunde få fram transport snabbt nog. Det kunde däremot amerikanerna, som erbjöd sig att låna ut ett flygplan för transporten av de avvisade till Egypten.

I dokumentet står det att läsa: ”Efter visst samråd med UD-personal gav utrikesminister Anna Lindh därefter sitt godkännande till att Säpo/Rikspolisstyrelsen utnyttjade USA:s erbjudande om hjälp med transporten av Agiza och El-Zary”.

UD:s Kabinettsekreterare Hans Dahlgren, som just nu utreder vem som på utrikesdepartementet visste vad, vill ännu inte kommentera de nya uppgifterna.

Caroline Kiepels
caroline.kiepels@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista