Ryanair vill flyga inrikes i Sverige

Konkurrensen på flygmarknaden i Sverige kan bli ännu hårdare och priserna ännu lägre. Europas största lågprisbolag Ryanair har planer på att även börja flyga inrikes i Sverige.

– Vi håller på att förhandla med luftfartsverket när det gäller inrikesdestinationer, säger Sean Coyle, chef för affärsutveckling på Ryanair.

Norrlänningarna först i tur
Han nämner Luleå, Umeå och Skellefteå som tänkbara destinationer från Skavsta i Nyköping som är Ryanairs bas i Sverige. Exakt när Ryanair är redo att ta upp kampen om inrikespassagerarna vill inte Sean Coyle säga.

Om Ryanair gör allvar av sina planer så innebär det att konkurrensen om de svenska resenärerna skärps ytterligare. Den senaste tiden har flera nya bolag gett sig in på marknaden och det talas om överetablering och priskrig.

Lägre priser
Med Ryanair på den svenska inrikesmarknaden kommer priserna att sjunka ytterligare och andra bolag kommer att slås ut tror Harald Rosén, generalsekreterare för organisationen svenskt flyg.

– Om Ryanair skulle gå in på inrikes så kommer de att erbjuda marknadens lägsta priser. Det kommer att bli svårt för de andra bolagen att sänka sina priser ytterligare med det kostnadsläge som finns i Sverige.

Ryanairs framgångar minskar
Men konkurrensen och de lägre priserna påverkar också Ryanair. Efter några år med extrema framgångar sjunker för första gången vinstnivån och bolagets aktie har rasat kraftigt. Och enligt Sean Coyle kommer priserna att fortsätta falla de närmaste åren.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista