Alternativ till oljan på energikonferens

Världsekonomin knäar just nu under trycket av skyhöga råoljepriser. Samtidigt pågår det en energikonferens i Tyskland, som en av många uppföljare till konferensen om hållbar utveckling, för två år sedan. Den handlar bland annat om hur alternativen till oljan ska kunna växa fram.

Det är i skuggan av rekordhöga oljepriser och en het debatt om växthuseffekten, som 3 000 delegater från 154 länder samlas i Bonn i Tyskland för att under några dagar den här veckan diskutera förnyelsebar energi och alternativen till dagens olje-och kolbaserade ekonomi.

Till konferensen har Parisbaserade International Energy Agency, IEA, skrivit en rapport som försöker beräkna hur det ser ut år 2030.

Prognos på 25 år
År 2000 svarade förnyelsebar energi för 5 procent av världens energiförsörjning. Oljan svarade för 38 procent och kol och gas för 50 procent, medan kärnkraften levererade 7 procent till världens energibalans.

År 2030 har det inte hänt någonting i stort sett, enligt rapporten. Förnyelsebar energi har ökad med 1 procent till 6, medan oljan fortsätter att stå för ungefär lika stor andel, 37 procent.

Världens befolkning växer och det gör också behovet av olja. Eftersom kärnkraften beräknas fasas ut i de länder som har kärnkraft idag, kommer tomrummet alltså att fyllas av olja, men framför kol och gas. Ändliga resurser som dessutom bidrar till jordens uppvärmning.

Så ser prognosen ut för jordens energibalans om 25 år.

Ska skriva ihop en aktionsplan
Mötet i Tyskland ska avslutas med att många ministrar skriver ihop en politisk deklaration och en aktionsplan.

Den tyske miljöministern, som är värd för mötet, har pekat på att 120 000 tyskar idag arbetar i vad som kallas den förnyelsebara sektorn. Om 20 år kommer marknaden för solkraft att vara värd 100 miljarder dollar, enligt den tyske miljöministern.

De 15 EU-länder, som ingick i unionen före utvidgningen, har satt som mål att 22 procent av energibalansen i unionen ska komma från förnyelsebara källor redan år 2010.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista