Oljehandel på börsen i New York.

Oljepriset når ny rekordnivå

Oljepriset fortsätter att stiga på oljebörsen i New York och har nu nått sin högsta notering på 21 år, 42:45 dollar per fat. Vid Londonbörsen har priset dock hållit sig oförändrat på onsdagsförmiddagen. Och från de samlade oljeministrarna i Opec kommer det nu uttalanden inför mötet i Beirut i morgon, torsdag. På onsdagseftermiddagen föll priset på råolja något.

Som ett svar kanske på enträgna vädjande från västvärlden, nu senast från EU:s finansministermöte i Luxemburg svarar nu oljeministrarna i några av de mer framträdande OPEC-länderna.

I uttalanden från Beirut heter det från den saudiske oljeministern att Opec strävar efter att få tillbaka råoljepriset till det intervall som har gällt tidigare, 22-28 dollar per fat. De senaste månaderna har ju priset legat mer än 10 dollar över genomsnittet i det intervallet.

Kapacitet att öka produktionen
Opec:s generalsekreterare, den indonesiske oljeministern, sa att Opec har kapacitet att öka oljeproduktionen med 12 procent.

Det är uttalanden som borde lugna en marknad på övervarv, men frågan är om det räcker.

I USA har priset pressats uppåt till en ny rekordnivå på oljebörsen i New York. Inte sedan starten 1983 för NYMEX har oljan kostar så mycket som nu, 42 dollar och 45 cent.

Oförändrat pris i Europa
I Europa har dock priset för ett fat Nordsjöolja legat still på börsen i London på onsdagsförmiddagen. Men även ett fat Brent kostar över 39 dollar just nu.

I priset finns just nu en krigspremie på 9 dollar, beroende på oron i främst Irak och Saudiarabien.

I USA finns en djup pessimism hos analytikerna om hur råoljepriset kommer att utvecklas på sikt.

Högt pris resten av året
På onsdagen heter det till exempel från ett analyshus att priset kommer att hålla sig på den här höga nivån resten av 2004, och kanske så länge som 18 månader framåt.

Skälet är att efterfrågan är så mycket större än produktionen. Det gäller både på den amerikanska marknaden, där lagren inte hinner fyllas på i den utsträckning som bilisterna tömmer dem genom sitt ökande åkande under sommarmånaderna, men också den starka efterfrågan från Kina.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista