"Säpos telefonavlyssning är ineffektiv"

Regeringens planer att ge den svenska säkerhetspolisen ökade möjligheter till telefon-avlyssning och även avlyssna personer som inte är misstänkta för brott, kritiseras nu av Janne Flyghed, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Telefonavlyssning har inte visat sig vara effektiv. Säkerhetspolisens omfattande telefonavlyssningar av politiskt aktiva de senaste femtio åren har inte lett till ett enda åtal, säger Janne Flyghed.

– Man har samlat på sig en enorm massa information, man har varit väldigt duktig på att hamstra informationen men klart sämre på att bearbeta och analysera den. Man får komma ihåg att all denna information inte har lett till åtal i något fall. Personer har i vissa fall telefonavlyssnats i sex-sju år, säger han.

Tusentals avlyssnade
Janne Flyghed har granskat Säkerhetstjänstkommissionens rapport, den stora utredningen om den svenska säkerhetspolisen, som kom för ett och ett halvt år sedan.

Där avslöjades att säkerhetspolisen avlyssnat tusentals personer som inte var misstänkta för brott, men som i huvudsak bedrev en vänsterpolitisk verksamhet som säkerhetspolisen ville ha information om.

Domare gav år efter år tillstånd till hemlig avlyssning med tveksam laglig grund enligt utredningen, som inte heller utesluter att samma typ av avlyssning pågår än idag.

Utredning tillsätts
Justitieminister Thomas Bodström kommer inom kort att tillsätta en utredning med syfte att undersöka om säkerhetspolisen kan få utökade möjligheter att telefonavlyssna icke brottsmisstänkta personer i förebyggande syfte.

Det här anser Janne Flyghed blir ett bakvänt resonemang med tanke på den kritik telefonavlyssningen fick av Säkerhetstjänstkommissionen.

Borde lett till ökat skydd
Tvärtom borde den lett till större insyn och ökat skydd för den personliga integriteten säger Janne Flyghed.

– Man normaliserar en illegal exceptionell praktik vilket jag tycker är mycket tveksamt. Skälet till att de gör så är möjligen att man tror, som många andra, att det ultimata brottsbekämpningsmedlet är tekniskt och sedan hoppas man att man ska kunna nå framgång, säger Janne Flyghed vid den kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet.

På justitiedepartementet handlägger Stefan Johansson frågan och han säger att det också handlar om resultatet av 11 septemberutredningen och att justitieombudsmannen sagt att lagstiftningen inte är anpassad till säkerhetstjänstens behov av att förebygga och förhindra brott.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista