Ahmad Chalabi.

Chalabi röjde USA-hemligheter för Iran

Ahmad Chalabi, som länge var USA:s favoritpolitiker i Irak, avslöjade för Iran att USA:s underrättelsetjänst hade avslöjat Irans krypteringskoder. Därmed kunde de läsa alla Irans hemliga meddelanden. Det skriver tidningen New York Times på onsdagen och det var anledningen till att USA förra månaden bröt alla sina förbindelser med Chalabi.

När amerikanska soldater genomförde en husrannsakan hos Ahmad Chalabi väckte det enorm uppståndelse.

Chalabi hade länge varit USA:s man i Irak, men nu vände sig USA mot honom. Han anklagades för att samarbeta med Irans underrättelsetjänst och USA tog sin hand ifrån honom.

Avslöjande i New York Times
Exakt vad samarbetet med Iran skulle ha gått ut på avslöjades inte då, men idag, onsdag, kommer tidningen New York Times med nya avslöjanden.

Tidningens artikel är som en modern spionroman av någon internationell thrillerförfattare. Enligt New York Times informerade Chalabi Iran om att USA kunde läsa all hemlig iransk kommunikation, att USA hade knäckt de iranska krypteringskoderna.

Det här ska ha skett för sex veckor sedan när Chalabi träffade den främste iranske agenten i Irak. Chalabi skulle ha fått uppgifterna från en berusad amerikan.

Använde själv de knäckta koderna
Den iranske agenten rapporterade tillbaka till Iran vad Chalabi sagt men han använde just de koder som USA skulle ha knäckt, möjligen för att han inte trodde på Chalabi.

I varje fall kunde därför hans meddelande uppsnappas av USA:s underrättelsetjänst som därmed kunde avslöja Chalabi. Allt enligt New York Times.

Iran försökte i gengäld gillra en fälla för USA genom att skicka tillbaka ett falskt meddelande tillbaka, men det gick inte USA på.

Förnekar anklagelserna
Chalabi själv har hela tiden förnekat att han skulle ha något otillbörligt samarbete med Irans underrättelsetjänst. Den amerikanska federala polisen FBI håller just nu på att utreda den här frågan vidare, och försöker bland annat få fram vem som var den ”fulla amerikanen”.

New York Times skriver att de känt till de här uppgifterna en tid men att de amerikanska myndigheterna bett tidningen att hålla inne med dem. Men på onsdagen drog myndigheterna tillbaka sin rekommendation och historien publicerades.

För Chalabi har affären lett till att han, i varje fall för tillfället, är ute i den politiska kylan. På tisdagen presenterades Iraks nya regering och för ett år sen trodde man att Chalabi skulle leda den, men nu finns han inte ens med som viceminister.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".