16-åring åtalas för attentatsplaner

Uppdaterad 16:10
Den 16-årige pojke som sitter häktad i Malmö misstänkt för att ha planerat att döda elever och lärare vid Slottsstadens skola i Malmö åtalades på onsdagen för stämpling till mord.

Det handlar inte om någon vanlig ungdomsbrottslighet, säger åklagare Anders Petersson.

Listan på de brott som 16-åringen är misstänkt för kan göras lång: olaga hot, vapenbrott, ofredande, överfall, stöld, anstiftan till misshandel och mordbrand, häleri och det är just misstanken om att 16-åringen planerat en massaker på elever och lärare som gjort att han suttit häktad en längre tid.

Förde datordagbok
Av pojkens datordagbok framgår att pojken och en kamrat planerat detonera sprängladdningar i skolan för att driva ut elever och lärare på skolgården. Där har man tänkt skjuta ner personer som man haft på sin dödslista.

I åtalet görs paralleller till skolmassakern på Columbine High School i Colorado i USA för fem år sedan. I 16-åringens dator fann man ritningar över Slottsstadens skola och hur attentatet skulle utföras.

Men det vapen som polisen fann hemma hos den misstänkte 16-åringen är inte ett automatvapen utan ett vapen som måste laddas om efter varje skott.

Vanliga kemikalier
De kemikalier man fann och som skullle vara ingredienser till en bomb var förutom en burk krut kemikalier man kan hitta i de flesta städskåp, bland annat kaustiksoda, aceton och tre kilo grillkol.

Statens kriminaltekniska laboratorium har inte undersökt den eventuella sprängkraften i ingredienserna. Polisen tekniker har däremot konstaterat att det skulle gå att göra en sprängladdning av materialet.

Förnekar brott
16-åringen förnekar brott. Rättegången inleds i nästa vecka.

Ytterligare en pojke åtalades samtidigt för samma brott, stämpling till mord. Han har erkänt och är försatt på fri fot.

– Min huvudman anser att han inte har haft något uppsåt att utföra det som anges i åtalet, säger Ulf Bjermer som är 16-åringens advokat.

Hur förklarar han sina egna påståenden?

– Han har lämnat förklaringar till det men jag vill låta det anstå tills vi kommer till förhandlingen. 

Din klient är frihetsberövad. Kan det bli möjligt att han släpps.

– Inte före förhandlingen. Jag utgår ifrån att så kommer inte att ske, säger Ulf Bjermer.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista