Hashim Thaçi väntar på valresultat på sitt kontor. Foto: Visar Kryeziu/Scanpix

Undersökning tyder på PDK-seger i Kosovo

2:03 min

Premiärminister Hashim Thaçis socialdemokratiska parti, PDK, ser ut att gå segrande ur Kosovos första parlamentsval sedan självständighetsförklaringen från Serbien för snart tre år sedan. Hashim Thaçi utropade vid midnatt sig själv som segrare.

Enligt de första vallokalundersökningarna, gjorda av en fristående organisation, får PDK runt 30 procent av rösterna.

PDK:aren Hajdin Abashi säger att valet är en framgång för Kosovo.

– Ja, därför att det är det första valet sedan självständigheten. Även centralkommissionen för valet har bedömt att det gått normalt till säger Hajdin Abashi.

Hajdin Abashi flyttade tillbaka till Kosovo för fem år sedan efter att ha bott i Sverige i 16 år. Han har fram tills nu suttit i Kosovos parlament men väntas nu få en plats i regeringen där Hashim Thaçi förmodas fortsätta som premiärminister.

Han säger att man denna gång inte kommer att bilda koalitionsregering med landets näst största parti, liberalkonservativa LDK.

– För att kunna bilda en regering måste du ha tillräckligt med mandat. Troligtvis kommer det att bli med två olika partier. Men absolut inte med gamla partnern LDK, säger Hajdin Abashi.

Kosovo är ett av Europas fattigaste länder där nästan hälften av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. Att få ordning på ekonomin är en av den nya regeringens viktigaste uppgift.

Runt 30 procent av den arbetsföra befolkningen betalar i dag ingen skatt till staten.

En annan viktigt fråga är att få igång försoningssamtalen med Serbien, eftersom de inte har erkänt Kosovo som självständigt.

Serbien uppmanade serberna i Kosovo att bojkotta valet, något som hörsammades i den norra delen av landet.

– Tyvärr har det gått mycket sämre där, eftersom Belgrad har sagt till serberna i Kosova att bojkotta valet, säger Hajdin Abashi.

Men i andra delar av landet där det också bor serber så har valdeltagandet legat på ungefär samma nivå, runt 40 procent, som i hela landet, enligt Hajdin Abashi.

72 länder, däribland Sverige, har erkänt Kosovos självständighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista