EU ska samarbeta med "skatteparadis"

Skattesmitare kommer att få svårare att gömma sina pengar utomlands eftersom EU nästa år inleder samarbete med flera så kallade skatteparadis. Det blev klart på EU:s finansministermöte i Luxemburg på onsdagen.

Samarbetet innebär till exempel att Tyskland automatiskt ska lämna ut bankinformation om svenskars ränteinkomster, men Belgien, Luxemburg och Österrike ska i stället på sikt ta ut en skatt på 35 procent på utländska EU-medborgares ränteinkomster, som ska delas med deras hemländer, rapporterar TT.

Schweiz, Monaco, Andorra, San Marino och Liechtenstein kommer att ha liknande avtal liksom kanalöarna Jersey och Guernsey och småöar i Västindien som Kajmanöarna och Nederländska Antillerna.

Det finns inga siffror på hur mycket pengar svenskar har i utlandet men det det handlar om åtskilliga miljarder kronor.

EU-direktivet berör endast skatt på räntor från sparande och inte till exempel placeringar i aktiefonder.

Arbetet med EU-direktivet har pågått sedan 1997. Ett osäkerhetsmoment återstår dock. Den schweiziska regeringen ska visserligen skriva under avtalet med EU, men enligt landets författning räcker det med 50 000 namnunderskrifter för att frågan ska prövas i en folkomröstning.

Det skulle kunna försena EU:s beskattningssamarbete, men finansministrarna håller tills vidare fast vid startdatumet 1 januari 2005.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista