"UD kände till USA:s inblandning"

Säkerhetspolisen bekräftar på onsdagen att utrikesdepartementet visste att amerikanska agenter skulle delta i avvisningen av två egyptier i december 2001. UD förnekar fortfarande att de kände till omständigheterna kring avvisningen. Arne Andersson på Säpo, som då var ansvarig för avvisningen, hävdar dock att UD fick information.

TV4-programmet Kalla Fakta visade på tisdagen ett dokument som visar att förra utrikesminister Anna Lindh godkände att de två egyptierna avvisades med amerikansk assistans.

– Det som står i dokumentet det står säkerhetspolisen bakom. Vi finner inte att det är någonting som är på något sätt märkvärdigt, eller konstigt med det, varken för UD, regeringen eller för säkerhetspolisen.

– Det var ett normalt förfarande i ett så kallat säkerhetsärende som vi hade att handlägga, säger Arne Andersson på säkerhetspolisen, Säpo.

Innebär det att regeringen var informerad om att amerikanerna skulle medverka vid avvisningen?

– I vart fall var UD informerade. Om regeringen i sig var informerad det vill jag låta vara osagt, säger Arne Andersson på Säpo.

Caroline Kiepels
caroline.kiepels@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".