Persson får kritik för uttalande

Statsminister Göran Persson får hård kritik för sitt uttalande att den svensksomalier som finns kvar på USA:s terrorlista inte har samarbetat. Enligt Persson var det därför han inte tog upp fallet när han nyligen besökte Washington. Svensksomalierns advokat, Thomas Olsson, säger att påståendet är fullständigt ogrundat.

– För det första är påståendet om att Yusuf inte skulle ha samarbetat fullständigt ogrundat. För det andra är det väldigt förvånande att regeringen lägger skulden på offret. Det förefaller närmast som om att man försöker dölja sina egna misslyckanden med att få någon ändring till stånd hos amerikanerna, säger Thomas Olsson.

Kort efter attentaten den 11 september 2001 satte USA upp tre svenska medborgare på den så kallade terrorlistan. De anklagades för att ha finansierat terrorism genom sin anknytning till banksystemet al-Barakaat och fick sina tillgångar frysta.

Två män har strukits från listan
Två av männen ströks så småningom, men den tredje, Ahmed Yusuf, står fortfarande kvar på listan, nästan två och ett halvt år senare.

När Göran Persson och utrikesminister Laila Freivalds nyligen besökte Washington tog de upp frågan om den svenske fången på Guantánamobasen med USA:s president George Bush och med utrikesminister Colin Powell, men de talade inte om Ahmed Yusuf.

Kabinettssekreterare Hans Dahlgren förklarade det med att det ansågs gynna Ahmed Yusufs sak om man istället tog upp det på tjänstemannanivå, men så på tisdagen hade Göran Persson en annan förklaring.

– Den personen har inte varit i ett sådant läge att han har samarbetat med dem som har velat hjälpa till. Därmed har inte vi haft ett sådant läge att vi har kunnat ta upp det på den nivån, sa Göran Persson.

Varken bevis eller anklagelser har presenterats
Regeringens officiella hållning har varit att Ahmed Yusuf är oskyldig. Inga bevis eller ens anklagelser om brott har presenterats mot honom och därför ska han strykas från listan omedelbart.

Ahmed Yusufs advokat Thomas Olsson tolkar Göran Perssons uttalande som att regeringen nu har ändrat hållning, trots att Ahmed Yusuf fortfarande inte anklagats för något.

– Det faktumet att det inte har presenterats vare sig anklagelser eller bevis kvarstår helt oförändrat. Däremot verkar regeringen ha ändrat inställning till detta och i stället för att rikta kritiken mot amerikanerna för att de kränker Yusufs mänskliga rättigheter framför man helt ogrundade beskyllningar mot Yusuf för att han inte samarbetar.

– Han har samarbetat fullt ut så mycket han bara kan. Det enda han har begärt i gengäld är att få veta varför han befinner sig på den här listan, säger Thomas Olsson.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista