Arbetslösheten minskar först nästa år

Arbetslösheten biter sig fast trots att konjunkturen är på väg upp. I Ams nya prognos är det mer pessimistiska tongångar än tidigare. I år väntas arbetslösheten stiga och inte börja gå ner förrän en bra bit in på nästa år.

En som märker av den dåliga arbetsmarknaden är Habte Gebrehiwot från Jönköping som varit arbetslös i ett och ett halvt år.

– Det är svårt. Det är svårt att hitta jobb men jag får försöka fortsätta söka för att hitta ett arbete, säger han.

Många hoppas på en förbättring, har du märkt av någon förbättring på arbetsmarknaden än?

– Nej, det är faktiskt jättesvårt nuförtiden. Men jag hopaps att det blir bättre tider.

Fortsatt lågkonjunktur
Bättre tider trodde Ams redan i sin förra prognos att det skulle bli redan mot slutet av hösten, men det kommer att dröja längre, säger Ams-chefen Anders L Johansson.

– Lågkonjunkturen har blivit mer utdragen än vad vi tidigare räknat med. Vi har 2004 och även en betydande del av 2005 där vi kommer att ha ett fortsatt besvärligt läge på arbetsmarknaden, säger Anders L Johansson.

Dålig ekonomi bidrar
Förutom långsammare konjunkturvändning så bidrar kommunernas och landstingens dåliga ekonomi till att öka arbetslösheten, liksom att företagen rationaliserar istället för att nyanställa.

Nu hoppas Ams på ytterligare ett par miljarder kronor extra från regeringen.

– Vi gör bedömningen att vi behöver mer resurser i anslutning till höstbudgeten för att kunna motverka risken för ökad öppen arbetslöshet och för att kunna erbjuda programinsatser, utbildningsinsatser så att individer får möjligheter att gå i jobb snabbare, säger Anders L Johansson.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista