FN-styrkan till Haiti försenas

I Haiti var det meningen att officiella FN-styrkor på onsdagen skulle ersätta den multinationella styrkan som står under USA:s ledning. Styrkan har haft i uppgift att upprätthålla ordningen sedan president Jean-Bertrand Aristide lämnade landet för tre månader sedan.

FN-styrkan, som består av omkring 8 000 man, varav 1 500 civila poliser, leds av Brasilien och kommer från ett 30-tal länder.

Men ännu har bara ett litet antal kommit till Haiti. Först om en månad beräknas styrkan vara fulltalig.

Långsiktiga utvecklingsprojekt
Tanken med FN-styrkan var inte bara att den skulle upprätthålla ordning och samla in alla vapen som flyter omkring. Dess ankomst skulle också bli startsignalen för mer ambitiösa utvecklingsprojekt på lång sikt.

Men den regn- och översvämningskatastrof som har drabbat Haiti och grannlandet Dominikanska republiken den senaste veckan innebär att FN-soldaterna nu måste börja som katastrofarbetare.

Undvika epidemier
Först och främst handlar det om att begrava alla döda kroppar för att undvika epidemier och att få ut mat och vatten till de överlevande i isolerade trakter.

Hittills beräknas 2 000 människor ha dött, men den siffran kan komma att stiga när Haitis normala regnperiod sätter in om någon vecka.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista