Upptaget hos doktorn.

Lång väntan på läkarvård

Uppdaterad 18:30
Vårdgarantin fungerar inte. Enligt vårdgarantin ska den som behöver träffa en läkare inte behöva vänta längre än en vecka. Men var femte patient tvingas vänta längre, det visar en undersökning som Landstingsförbundet har gjort.

Jansi Köstel som var på fotundersökning på Hagalunds vårdcentral i Solna på onsdagen, tycker att väntan kan bli väl lång.

– Normalt om man bara ringer och beställer tid, kan det dröja kanske två-tre veckor för att få tid just till din läkare. Jag tycker att det är lite lång tid, säger han.

Lång väntan
Det går inte alltid fort att träffa en läkare på vårdcentralen. Den nationella vårdgarantin säger att en patient som behöver träffa en allmänläkare ska få göra det inom sju dagar. Men var femte patient träffade läkaren senare, enligt den undersökning som Landstingsförbundet gjorde i mars på landets vårdcentraler.

Var tionde patient hänvisades vidare från vårdcentralen för att läkaren inte hade tid. Under de två år som Landstingsförbundet har gjort undersökningen har det inte blivit bättre.

Ellen Hyttsten är ansvarig för hälso- och sjukvårdsfrågor på Landstingsförbundet.

– Jag tycker att det allvarligt att det inte sker en mer successiv förändring. Däremot tror jag inte att det är allvarligt för den enskilda människan därför att det görs medicinska prioriteringar. Den som akut, och allra mest behöver vård, får vård, säger hon.

De akuta fallen fick i regel träffa en läkare samma dag på vårdcentralen.

Ändrade rutiner
En liknande bild ger Samuel Sultani. Han är verksamhetschef på Hagalunds vårdcentral i Solna. Han säger att de i de flesta fall, men inte alltid, tar man emot patienter så snabbt som det är medicinskt motiverat. Men vårdgarantin som garanterar att patienten ska få träffa en läkare inom sju dagar, den har de inte resurser till.

I höst ska de se om de kan göra det lättare för patienterna att träffa läkare på vårdcentralen i Hagalund. Kanske kan en ändring av tidbokningen korta väntan.

– Många gånger är det viktigt för patienten att känna den tryggheten att kunna komma till sin doktor så fort som möjligt.

Du tror att ni kan ta emot patienter snabbare?

– Visst kan vi det. Det finns alltid utrymme för effektivisering, säger läkaren Samuel Sultani.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista