Barnsoldater i krig prövas som krigsbrott

När den internationella krigsförbrytartribunalen inleds i det västafrikanska landet Sierra Leone kommer rekrytering av barnsoldater att prövas som ett krigsbrott för första gången.

Bilder av afrikanska barn, som rödögt drogade släpar runt på automatgevär som de knappt kan bära och på hur barn stolt viftar med blodiga machetes efter att huggit av händer eller fötter på så kallade krigsfångar har varit talrika från Sierra Leone. Ett land som haft ett av de mest grymma och blodiga inbördeskrigen på senare år.

I dag, torsdag, åtalas för första gången några av de ansvariga för att rekrytera barn till dessa krig. Och det sker vid den internationella krigsförbrytartribunalen i Sierra Leone, en domstol som är sanktionerad av FN, men som framförallt stöds av USA.

Charles Taylor kvar i Nigeria
Tretton personer står åtalade; men två har redan mördats, troligen för att hindra deras vittnesmål. En har försvunnit - och huvudpersonen Charles Taylor; grannlandet Liberias förre president vägrar lämna sin exil i Nigeria. Han anklagas för att just utbildat barnsoldater för några av de mest grymma handlingarna, i utbyte mot diamanter.

Den här tribunalen är speciell eftersom den blandar internationella lagar med lokala, och i stort sett sköts av sierraleonier. Den äger också rum i det land där brotten begicks - till skillnad från tribunalerna för före detta Jugoslavien och Rwanda, som anses ha dragit ut på tiden och kostat för mycket.

USA:s modell
Tribunalen i Sierra Leone har ett specifikt mandat, och skall bara hålla på till slutet av nästa år. Detta är en modell som USA förespråkar, och ekonomiskt stöder. Faller det väl ut så kommer tribunalen i Irak som skall höra Saddam Hussein, att utformas på samma sätt - med irakier som dömer med en blandning av irakiska och internationella lagar.

Två rättvisor i världen?
Kritiker menar att detta är ett sätt för USA att hitta en ny väg för framtida krigsförbrytartribunaler, när man motsatt sig den permanenta tribunalen i Haag, dit inga amerikaner får utlämnas. Men då ger USA samtidigt en bild av att det finns två slags rättvisor i världen; en för amerikaner, och en för alla andra.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".