Ny medicin ska minska matlusten.

Nytt piller ska förändra dåliga matvanor

En ny typ av mediciner ska hjälpa till att motverka så kallade livsstilssjukdomar som fetma och hjärtsjukdomar. De nya medlen ska minska lusten att röka eller äta för mycket.

– Det är helt nya behandlingsprinciper där man försöker minska kicken av att äta, röka eller dricka för mycket, säger Peter Nilsson på universitetssjukhuset MAS i Malmö. 

Vilken betydelse tror du att det här kan få för behandlingen av dem som lider av fetma och den här typen av sjukdomar?

– Jag tror att det är intressanta och viktiga nya redskap men att grunden måste vara livstidsåtgärder. För en del individer bör man kombinera en ordentlig förändring av livsstilen med vissa piller när det behövs.  

Så det här är ett komplement?

– Ja, så ser jag det.

De så kallade livsstilsjukdomarna har blivit ett allt större problem även i Sverige. För mycket av fet mat, rökning, stress och alkohol leder till fetma och hjärt- och kärlsjukdomar och i vissa fall diabetes.

Men med den nya typ av piller som nu tas fram i USA, rimonabant, blockeras belöningssystemen i hjärnan. Själva kicken av att röka eller äta försvinner och därmed ska det alltså bli lättare att ändra sin livsstil.

Redan tidigare har det presenterats en form av vaccinering mot rökning, men principerna kan alltså gälla på fler områden.

Kan få stor betydelse
Fortfarande återstår en del studier, men Peter Nilsson som är en av Sveriges ledande experter på livsstilsjukdomar, tror att den nya typen av läkemedel kan få stor betydelse.

– Vi hoppas ju att vi i framtiden ska ha en palett av olika läkemedel att kombinera till de här riskpersonerna. Givetvis måste man diskutera vilka patienter som har störst nytta och vad som är kostnadseffektivt. Men det är bra att utvecklingen går framåt så att vi får nya möjligheter.  

Risk för övetro
Men frågan är om det inte finns en risk för övertro på piller, att kemiska substanser ska ändra livsstil åt oss.

– Naturligtvis kan det vara en baksida. Men vi måste komma ihåg att även om alla människor givetvis bör ha en gynnsam livsstil så finns det ett lite fåta som har ordentliga medicinska problem och att de har svårt att ändra sig bara genom sin egen vilja. Då kan den nya medicinen vara ett bra komplement.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".