Hård kritik mot arbetsförmedlingarna

Arbetsmarknadstyrelsen, Ams får hård kritik för stora regionala skillnader i bedömningen av a-kassa. Beroende på var man bor i Sverige är det mycket stora skillnader på hur många som får sin a-kassa sänkt eller indragen på grund av att man inte har sökt jobb tillräckligt aktivt.

I en granskning av arbetsförmedlingarnas kontroll av de arbetssökande riktas svidande kritik mot de stora skillnaderna i bedömningarna.

– Kontrollen är väldigt olika i olika delar av landet. Det innebär att arbetssökande behandlas på olika sätt i olika delar av landet, säger Bo Jangenäs, generaldirektör på inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, som har gjort granskningen. 

Vad kan det få för konsekvenser?

– Man kan få sin ersättningsrätt ifrågasatt på en arbetsförmedling medan man inte får det på en annan arbetsförmedling.

Den som har blivit av med sitt jobb och får ersättning från a-kassan får inte ligga på latsidan. Han eller hon måste söka nya jobb aktivt, annars kan ersättningen minskas eller helt tas bort. Men risken att få sin ersättning minskad eller indragen beror alltså till stor del på var i landet man bor.

Stora skillnader
I Kalmar är det till exempel 18 personer av 1 000 som blivit av med hela eller en del av ersättningen. På Gotland bara 3 av 1 000 berättar Bo Jangenäs.

– Det är mycket stora skillnader. Och det är skillnader som inte kan förklara med att arbetsmarknaden är olika eller att sammansättningen av de arbetssökande är olika. Det beror i huvudsak på att arbetsförmedlingen jobbar på olika sätt.

Lovar bättring
Så här ska det inte fungera medger Lars Sjöström, ställföreträdande generaldirektör på Ams. Han lovar bättring.

– Det är inte en tillräckligt enhetlig hantering av de här frågorna. Det saknas en tillräckligt omfattande uppföljning. Men vi håller på med ett sådant utvecklingsarbete.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".