Landsting sparar med inköp i Polen

Landstingen har problem med stora underskott och stigande kostnader. Genom att flytta en del av inköpen till de nya EU-länderna så kan landstingen spara runt tio miljarder per år, hävdar Gunnar Ståhlberg, ordförande i Landstingsnätverket för upphandling.

Gunnar Ståhlberg menar att det handlar om många saker som kan köpas billigare där i andra EU-länder.

– Vi använder ju oerhört mycket textilier i landstinget och det här ska ju tvättas. Och marknaden i Sverige är inte stor. Det finns två aktörer som slåss mot varandra och kostnadsbilden är inte så bra för vår del. Här tittar man på möjligheterna att till och med tvätta i andra länder. Det låter lite hypotetiskt men varken baltländerna eller Polen är särskilt långt bort.

Tvätt är ett av många områden där landstingen nu letar efter lägre priser i de nya EU-länderna. Vårdmaterial, livsmedel och trycksaker är andra områden.

Stigande kostnader
Stigande kostnaderna för inköpen är en av de viktigaste orsakerna till att landsting i dag befinner sig i ekonomisk kris.

Jakten på sänkta kostnader pågår därför för fullt och ett sätt är att hitta nya leverantörer i länderna med betydligt lägre priser än i Sverige. Gunnar Ståhlberg tror att de samlande inköpen kan pressas med så mycket som tio miljarder om året.

– Jag tror at kostnaderna skulle minska med 10-12 procent. Vi har inom landstingen en total inköpsvolym på 100-120 miljarder årligen, det blir ju någon krona.

Det låter lite optimistiskt.

– Jo, men de här länderna har ju en annan kostnadsbild än vad vi har än så länge. De är ju lågkostnadsländer och de borde vara konkurrenskraftiga med kvalitativa produkter.

Som medlemmar i EU blir det lättare för företagen i de här länderna att vara med och konkurrera i upphandlingar - bland annat blir det lättare att få upphandlingar översatta till det egna språket.

Knyter kontakter i Polen
Nyligen gjorde Stockholmslandstinget en upphandling av en vårdguide från ett polskt tryckeri. Bara det sparar landstinget elva miljoner kronor på fyra år. Och för några dagar sedan var en delegation med personer från 16 landsting och regioner på besök i Warszawa i Polen för att etablera nya kontakter.

– Tryckeriet vi såg var enormt stort. Tryckeriet som fick ordern trycker Ikea-katalogen till hela världen. Textilfabriken hade supermodern datoriserad utrustning som kom från Sverige.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".