Bensinoro lönsamt för svenskt raffinaderi

Det höga priset på olja och hur stora mängder olja som produceras i världen är några av punkterna vid oljekartellen OPEC:s möte i Beirut på torsdagen. Oron för bensinbrist i USA i sommar innebär att oljeraffinaderierna tjänar stora pengar. Norra Europas största raffinaderi, Scanraff i Lysekil, tjänar nu mellan sju och åtta miljoner per dygn.

Scanraff i Lysekil i Bohuslän, som är norra Europas största raffinaderi, har aldrig gått så bra som nu, säger vd:n Per Olsson.

– Scanraff går relativt bra. Vi har en vinst som är just idag kanske någonstans mellan 7 och 8 miljoner kronor.

Oljan pumpar dygnet runt
Den dyrbara oljan pumpas runt i det stora raffianderiet någon mil utanför Lysekil. Insprängt i det röda granitberget rakt under finns tio bergrum. Ovan mark finns pumpar, ugnar och kylaggregat som surrar dygnet runt i den enorma anläggning med 600 anställda.

Oavsett vad OPEC beslutar om att kanske öka produktionen, så märks det inte så tydligt här, oljan pumpas runt här ändå.

Bra vinst
Hittills i år har raffinaderiet tjänat mellan 600 och 700 miljoner kronor till ägaren Preem. Det är mycket bra siffror, även om vd:n Per Olsson är lite mer blygsam.

Aldrig tidigare har raffinaderiet gått så bra under så lång tid i fredstid.

Bensinbrist i USA
Den främsta orsaken till att raffinaderiet går så pass bra är precis densamma som en av orsakerna till att värdsmarknadspriset på olja gått upp i höjden, nämligen att bensinbrist hotar i USA inför sommaren.

Bensinlagren måste fyllas på och det finns inte tillräckligt med olja och tillräckligt många raffinaderier i världen som raffinera råoljan.

– Det finns en bensinbrist i USA, som påverkar oljepriset, men i mindre grad. I huvudsak är lönsamheten på raffinaderierna hög i sig, säger Per Olsson.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista