74-åriga Bai Sun We är en av Kinas många pensionärer.

Kinas äldre en börda för de unga

Enbarnspolitiken i Kina har minskat den snabba befolkningstillväxten, men den har också inneburit att andelen äldre människor växer snabbare i Kina än i flera andra länder. För de som är unga i dag kommer det att bli en stor börda, trots den stora tillväxten.

Arko heter det ålderdomliga instrumentet som en äldre man spelar på. Det är fridfullt och stilla i parkområdet vid Himmelska fridens tempel, en oas för Pekings åldrande befolkning. Det är gott om parksoffor och det är inte många soffor som är tomma en solig sommardag. Lummig grönska och rikligt med träd ger skugga och svalka.

Pensionärernas antal växer stadigt i Kina. Fler lever längre, medelåldern höjs eftersom färre barn har fötts sedan 1979, när Kina införde bestämmelsen att varje familj bara skulle tillåtas att skaffa ett barn.

Lagen gäller, men kan kringgås av de som har råd att betala privatskolor för fler än ett barn.

Har följt regelboken
Lui Hai, 70, som besöker tempelparken en gång på morgonen och en gång senare på dagen sitter tryggt på en parkbänk med en av sina gamla vänner. Han har haft ett strävsamt liv som byggnadsarbetare, nu är han nöjd med 1 300 yuan i pension per månad.

Han och hans fru fick fem barn, alla har gift sig. Alla Lui Hais barn har följt regelboken, alltså har han fem barnbarn. Med den stora befolkningen i Kina säger Lui Hai att han förstår att detta med ett barn per familj var det riktiga.

Längre bort i parken sitter 74-åriga Bai Sun Wen. Hon brukar komma till tempelparken på morgonen och delta i tai chi-övningar. Bai är bekymrad över att det inte bara är äldre i parken, många unga är arbetslösa och fördriver sin tid här, säger hon.

Överskott av män
Vilken roll har enbarnspolitiken spelat för att ålderspyramiden i Kina är på väg att bli så skev, frågar jag Siri Tellier, som är Pekingchef för UNFPA, FN:s organ för befolkningsfrågor.

– Det som är speciellt i Kina är att födelsetalen gått ned så snabbt, inte i något annat land har det skett i samma takt, säger Siri Tellier.

Kina har också ett större överskott av män än i andra länder, det går 118 män på 100 kvinnor.

Fler flickor dör
När enbarnspolitiken infördes accentuerades detta. Möjligheten för blivande mödrar att med hjälp av ultraljud och fostervattensprov bestämma barnets kön finns men i Kina dör betydligt fler flickor än pojkar i späd ålder, påpekar Siri Tellier.

– Föräldrar vaccinerar inte flickor i samma omfattning som pojkar. Det är ett skäl.

Myten om att flickor sätts ut i skogen när föräldrarna vill ha en pojke som enda barn lever vidare. Men det finns alltså andra metoder att ge pojkar större möjlighet att överleva.

Lars Gunnar Erlandson, Peking
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista