Småpartier i EU mer aktiva för miljön

De mindre partierna i EU-parlamentet har under mandatperioden varit betydligt mer aktiva i miljöfrågorna än socialdemokraterna och moderaterna. Det säger Svenska naturskyddsföreningen, SNF, som på torsdagen presenterar en rapport där man granskat vad partierna har gjort under den gångna mandatperioden.

SNF har tittat på hur partierna har röstat, hur de har agerat i miljöutskottet och om de har skrivit utskottsbetänkanden i miljöfrågor:

Naturskyddsföreningen har undersökt hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat om viktiga miljöförslag. Det gäller till exempel ett direktiv om tak för hur stora utsläppen av luftföroreningar får vara, vitboken om kemikaliepolitiken, förslag om bromerade flamskyddsmedel och om märkning av genetiskt modifierade organismer.

Röstar för radikala förslag
Bara när det gällde utsläppstaket för luftföroreningar röstade samtliga svenska parlamentariker för det radikala förslaget. I övriga frågor har de flesta partier röstat för en skärpning av miljöreglerna, medan moderaterna nästan utan undantag röstat emot alla förslag till hårdare miljökrav.

Rapporten konstaterar att det hänger mycket på det personliga engagemanget hos enskilda ledamöter hur mycket, som blir gjort. De mest aktiva ledamöterna, som gjort debattinlägg, skrivit utskottsbetänkanden och ställt frågor har varit Jonas Sjöstedt, vänsterpartiet, Marit Paulsen, folkpartiet, Inger Schörling, miljöpartiet, Karl Erik Olsson, centern, Anders Wijkman, kristdemokraterna och Anneli Hulthén, socialdemokraterna.

Anders Wijkman har enligt rapporten ofta gått sin egen väg och röstat för radikala miljöförslag och alltså i många fall inte röstat med det konservativa blocket i parlamentet.

S alltmer passivt
Men luften verkar ha gått ur socialdemokraternas miljöarbete sedan Anneli Hulthén för drygt ett år sedan blev kommunalråd i Göteborg. Socialdemokraterna har blivit alltmer passiva, anser Naturskyddsföreningen.

Det avspeglar låg styrfart på hemmaplan, till exempel i klimatfrågan, anser Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

– Socialdemokraterna är på väg på glid utför i miljöfrågan på ett allvarligt och betänkligt sätt. I klimatfrågan närmar man sig moderaterna så vi vill resa en varning för att man skulle kunna få en röd-blå röra i klimatfrågan de kommande åren, säger han.

Enskilda ledamöter har stor betydelse
Det har stor betydelse vilka enskilda ledamöter som väljs in i parlamentet för hur miljöfrågorna kommer att hanteras under nästa mandatperiod, säger Mikael Karlsson.

– Den som vill slå ett slag för miljön och tycker att miljöfrågorna tillhör de viktigaste inom EU gör mycket klokt i att rösta och att lyssna på kandidaterna för att enskilda parlamentariker kan ha betydelse för EU:s miljöpolitik och därmed för vilken miljö och vilken hälsopolitik vi kommer att få framöver, säger Mikael Karlsson.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista