Företag stäms för för höga löner

Fackförbundet Byggnads har stämt byggbolaget Peab till Arbetsdomstolen för att företaget betalat ut mer i lön än vad som var nödvändigt enligt avtal. Fack och arbetsgivare hade inte kommit överens om lönen vid ett bygge i Norrtälje och då är det avtalets grundlön som ska betalas ut.

Peab betalade ut drygt 17 kronor mer i timmen, men det gillar inte Byggnads ombudsman i Uppland Kaj Rennerskog.

– Vi missunnar inte våra medlemmar mera pengar, men i det här fallet. I och med att avtalets regler säger grundlön så hävdar vi att företaget är ett avtalsbrott och är skadeståndskyldig gentemot den lokala fackliga organisationen.

– Om man släpper detta kan konsekvensen bli att företag standar förhandlingar och sedan betalar ut det man själv tycker är lämpligt, säger Kaj Rennerskog.

Hade begärt ännu mer
Byggnads hade i förhandlingarna begärt mer i lön än de drygt 17 kronor i timmen utöver grundlönen som Peab betalade ut retroaktivt för de sex månader av byggtiden som hunnit gå när förhandlingarna strandade.

Och enligt ombudsman Kaj Rennerskog så var inte byggnadsarbetarna heller nöjda med extra pengarna från företaget utan det var de som kallade in facket.

Nu kräver Byggnads i sin stämning till Arbetsdomstolen 100 000 kronor i skadestånd av Peab.

Inte oroad för konsekvenser
Kaj Rennerskog är inte särskilt oroad för att konsekvensen blir att arbetsgivarna vid kommande tvister bara kommer att betala ut grundlönen för det skulle missgynna byggbolagen, enligt honom.

– Bygget går ju väldigt långsamt, i och för sig noggrant, men det går ju sakta. Det flyter inte som normalt.

En form av maskning alltså?

– Det var du som sa det. Det kan ju tänkas, säger Kaj Rennerskog.

Peab säger till Ekot att företaget inte vill kommentera en pågående rättsprocess.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista