Avvisningen kan ändra Säpos rutiner

Trots det offentliga ordkriget mellan Säpo och regeringen om vem som visste vad om amerikanernas medverkan i den brutala avvisningen av två terrormisstänkta egyptier i december 2001, så anser den nye Säpo-chefen Klas Bergenstrand att relationen till regeringen är god.

– Regeringen och Säpo har utomordentligt goda kontakter. Vi från Säpos sida informerar regeringen fortlöpande om arbetet. Vi gör det skriftligen men också i muntliga föredragningar, säger Klas Bergenstrand.

Delade meningar
Vem visste egentligen vad om den amerikanska inblandningen i avvisningen av de två terrormisstänkta egyptierna den 18 december 2001? Där råder det delade meningar mellan Säpo och utrikesdepartementet.

Enligt Säpo informerades bland annat den dåvarande utrikesministern Anna Lindh vid ett möte på UD dagen innan avvisningen dels om detaljerna och dels om det amerikanska erbjudandet om att hjälpa till med att flyga de avvisade till Egypten.

Olika minnesbilder
UD:s kabinettsekreterare Hans Dahlgren bekräftar att Anna Lindh dagen innan avvisningen gav sitt samtycke till att använda amerikanskt flygplan vid avvisningen. Däremot förnekar han att hon visste om att amerikanska agenter skulle delta.

Enligt Säpo-chefen Klas Bergenstrand är ett det inget märkligt att minnet av vad som sas på mötet den 17 december skiljer sig åt.

– Det är inte onaturligt att man från ett möte har olika minnebilder, säger han.

Nya rutiner
Avvisningsärendet som nu granskas av både justitieombudsmannen och konstitutionsutskottet, kan enligt Säpo-chefen leda till ändrade rutiner i kommunikationen mellan Säpo och regeringen.

– Det finns ju flera KU-anmälningar, Justitieombudsmannen har också bestämt sig för att granska ärendet. Först när de granskningarna är genomförda finns det skäl för oss att fundera över på vilket sätt det här systemet skulle kunna förbättras, säger Klas Bergenstrand.

Caroline Kiepels
caroline.kiepels@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista