Rebeller intog kongolesisk stad

I östra Kongo intog rebeller på onsdagen staden Bakavu utan att FN-trupperna kunde hindra det. Många har dödats och övergrepp har begåtts mot civilbefolkningen. Det säger den svenske generalen Jan-Gunnar Isberg om händelserna på telefon från staden Bakavu.

– Läget idag är lugnt såtillvida att man skjuter inte idag. Milisen finns ju i tusental över hela staden och de har under natten ägnat sig åt övergrepp på lokalbefolkningen, säger general Jan-Gunnar Isberg.

Antal dödade och sårade i staden?

– Det här är svårt att uppskatta. Striderna började långt utanför här och normalt är det så i alla strider att när vi får en siffra, så kan den öka dramatiskt. Men vad vi vet om nu är någonstans mellan 60 och 80 döda och antalet sårade och dödade kan antas vara det dubbla.

Regeringsarmén gav sig iväg, vad jag förstår, fanns det någonting som FN:s folk kunde göra?

– Vi lyckades fördröja dem i ungefär 18 timmar genom både förhandlingar och vi etablerade roadblocks (vägspärrar red:s anm).

Bakavu är i realiteten kontrollerad av rebellerna nu?

– Personligen använder jag inte ordet kontrollerad, eftersom det inte finns någon administration från deras sida och det finns inget annat än att de har milismän som rör sig på gatorna.

Har du någon aning om rebellernas mål?

– I de samtal som jag har haft med general Nkunda, uppger han att han är ute för att säkerställa den etniska gruppen Banyamulenge som ju har ett rwandiskt ursprung, inte utsätts för någon form av massaker. Han är här för att skydda dem, det är vad han uppger som sitt mål.

Hur trovärdigt är det målet utifrån era iakttagelser?

– Det finns inga tecken alls på att massakrer riktad mot den gruppen skulle ha skett, säger general Jan-Gunnar Isberg.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".