Hotad verksamhet.

Räddningshelikoptern i Berga dras in

Landets dygnet-runt-beredskap för helikopterräddning ser ut att försämras kraftigt. Nu föreslås att den helikopter som finns i Berga, söder om Stockholm, ska dras in på kvällar och nätter.

Besparingen, som försvarets helikopterflottilj vill göra, kommer främst att drabba dem som bor i Stockholmsområdet med sin omfattande skärgård.

– När klockan slår 16:15 kommer vi att parkera våra helikoptrar i garaget och åka hem, säger Patrik Rydell som är örlogskapten och ingår i besättningen på Berga helikopterbas.

Fem helikoptrar finns
Det finns fem stycken sådana här räddningshelikoptrar i beredskap runt om i landet med bland andra ytbärgare ombord som dygnet runt är redo att snabbt lyfta för insatser till havs och ibland över land, vid exempelvis en skogsbrand.

Verksamhetens uppmärksammades särskilt vid Estoniakatastrofen för tio år sedan. Men exempelvis förra året hade basen vid Berga 110 larm och man undsatte 80 personer.

Visby har en räddningshelikopter
Ett argument för att dra in beredskapen i Berga nästa år, menar ledningen för försvarets helikoptrar, är att det finns fler, bland annat en i Visby.

Men det räcker inte menar Patrik Rydell.

– Även om det kanske är vackert väder ute och det är 18-20 grader i vattnet och någon ligger i vattnet är man svårt nerkyld efter 30-40 minuter i havet. Om det då är den tiden som det tar innan helikoptern ens är framme...

– Sedan har vi upptagningsområdet från Berga sett som sträcker sig kanske en timmes flygtid runt omkring då kan det ta upp till en och en halv till två timmar innan en helikopter är på plats, säger Patrik Rydell.

Johan Wangström
johan.wangstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista