Iraks utrikesminister talar i FN

I FN:s säkerhetsråd ska under torsdagskvällen Iraks utrikesminister Hoshiyar Zebari framföra den nya interimsregeringens åsikter om den resolution om landets framtid som länderna försöker enas om. Fortfarande finns tydliga motsättningar mellan säkerhetsrådets medlemmar.

– Vi måste få säga vad vi tycker. Det är väldigt konstigt att en så viktig resolution har diskuterats utan att någon irakisk representant deltagit, förklarade Zebari efter ankomsten till New York.

Men han avslöjade inte vilka förändringsförslag han tänkte presentera när han möter säkerhetsrådet. Då ska också generalsekretare Kofi Annan lämna en rapport om FN-sändebudet Lakhdar Brahimis uppdrag i Irak.

Motstridiga uppgifter
Det har ju kommit lite motstridiga uppgifter om vilket inflytande och vilken insyn Brahimi hade vid tillsättningen av den nya irakiska regeringen.

På torsdagen kom dock ett viktigt besked då Iraks mest inflytelserike andlige ledare, ayatollah Ali al-Sistani, godkände övergångsregeringen.

Inför de fortsatta resolutionsförhandlingarna säger den amerikanske FN-ambassadören John Negroponte, som för övrigt blir USA:s nye ambassadör i Irak, att texten bara behöver lite finjustering.

Men invändningarna från bland annat Kina, Frankrike och Ryssland är fortfarande många. Från officiellt ryskt håll sägs till exempel att det behövs rejäla bearbetningar av förslaget.

Känslig fråga
Kritikerna vänder sig mot att den totala irakiska suveräniteten, enligt dem, ännu inte tillräckligt tydligt slås fast i det amerikansk-brittiska förslaget, speciellt inte när det gäller den känsliga frågan om vem som ska bestämma över de utländska styrkorna i landet.

Resolutionsförhandlingarna väntas intensifieras de närmaste dagarna. USA vill ha en överenskommelse snarast möjligt, men bland annat Frankrike och Kina har understrukit att det viktigaste är att irakierna stödjer resolutionen.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".